I dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen. Foto: Christian ÖrnbergI dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen. Foto: Christian Örnberg

I dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen.

 Foto: Christian Örnberg
"Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada", säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Johan Nilsson / Tt"Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada", säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Johan Nilsson / Tt

"Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada", säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

 Foto: Johan Nilsson / Tt
Blir vindarna för starka Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns. "Det finns risk att vi kommer stänga", säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron. Foto: Ludvig ThunmanBlir vindarna för starka Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns. "Det finns risk att vi kommer stänga", säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron. Foto: Ludvig Thunman

Blir vindarna för starka Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns. "Det finns risk att vi kommer stänga", säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron.

 Foto: Ludvig Thunman

Varning: Nytt storm- oväder är på ingång

Publicerad

I dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen.

– Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada, säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I Danmark har stormen från Skottland redan dragit in. Och danska väderinstitutet DMI varnar nu för vindar på upp till stormstyrka, 24-30 meter per sekund, och uppmanar danskarna att surra fast saker som står ute på gatan så att de inte blåser bort.

Enligt varningen ska man också vara extra försiktig när man är ute i trafiken då tegelpannor kan blåsa av taken och även broar riskerar att stänga.

Kan stänga Öresundsbron

Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns.

– Det finns risk att vi kommer stänga, vi brukar ha en gräns vid vindstyrka på 25 meter per sekund, men vi kan också stänga vid lägre vindhastighet om förhållanden kräver det, säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron.

Lågtrycket är så omfångsrikt som drar in från Nordsjön att det kommer ge oväder i ett dygn. Det blåsiga vädret kommer in över södra Sverige under eftermiddagen och förväntas bli som värst under kvällen.

– Under dagen blir det sydvästlig kuling både i öst och väst, och i inlandet. Vi räknar med upp till 15 meter per sekund. Senare under eftermiddagen kommer vinden upp i stark kuling, upp till 20 meter sekund, troligtvis det når den inte stormstyrka men det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada, säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Blåsigt till havs

Till havs kan vindarna dock nå upp till stormstyrka på upp till 24 meter per sekund.

SMHI varnar också för höjda vattenstånd längs Västkusten och sjunkande vattenstånd i södra Öresund och i sydvästra Östersjön.

Under onsdagen lugnar det ner sig och vinden avtar.

– Lågtrycket försvinner och det blir bris och uppehållsväder med en hel del sol faktiskt, säger Roan Teigen.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag