Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning: Nytt storm- oväder är på ingång

I dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen.

Foto: Christian Örnberg

"Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada", säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Foto: Johan Nilsson / Tt

Blir vindarna för starka Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns. "Det finns risk att vi kommer stänga", säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron.

Foto: Ludvig Thunman

I dag drar stormen från Skottland in över Sverige med risk för riktigt starka vindar och oväder under eftermiddagen och kvällen.

– Det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada, säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Sök prognos för din ort

I Danmark har stormen från Skottland redan dragit in. Och danska väderinstitutet DMI varnar nu för vindar på upp till stormstyrka, 24-30 meter per sekund, och uppmanar danskarna att surra fast saker som står ute på gatan så att de inte blåser bort.

Enligt varningen ska man också vara extra försiktig när man är ute i trafiken då tegelpannor kan blåsa av taken och även broar riskerar att stänga.

Kan stänga Öresundsbron

Öresundsbron är än så länge öppen men man har en sänkt hastighetsgräns.

– Det finns risk att vi kommer stänga, vi brukar ha en gräns vid vindstyrka på 25 meter per sekund, men vi kan också stänga vid lägre vindhastighet om förhållanden kräver det, säger Jens Genders, presstalesman för Öresundsbron.

Lågtrycket är så omfångsrikt som drar in från Nordsjön att det kommer ge oväder i ett dygn. Det blåsiga vädret kommer in över södra Sverige under eftermiddagen och förväntas bli som värst under kvällen.

– Under dagen blir det sydvästlig kuling både i öst och väst, och i inlandet. Vi räknar med upp till 15 meter per sekund. Senare under eftermiddagen kommer vinden upp i stark kuling, upp till 20 meter sekund, troligtvis det når den inte stormstyrka men det kan bli kraftiga vindkast som kan göra skada, säger Roan Teigen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Blåsigt till havs

Till havs kan vindarna dock nå upp till stormstyrka på upp till 24 meter per sekund.

SMHI varnar också för höjda vattenstånd längs Västkusten och sjunkande vattenstånd i södra Öresund och i sydvästra Östersjön.

Under onsdagen lugnar det ner sig och vinden avtar.

– Lågtrycket försvinner och det blir bris och uppehållsväder med en hel del sol faktiskt, säger Roan Teigen.