SMHI utfärdar varning för snöoväder i Sydsverige

Så klarar du av kylan bäst
Per Holmberg, meteorolog Storm, berättar att snö väntas under fredagen.
Foto: Expressen TV

Nu kommer vinterns första snöfall i södra Sverige.

På fredagsförmiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning i Kalmar.

– Det är en del vinterväder på gång, säger Per Holmberg, meteorolog vid StormGEO. 

Snart är vintern kommen till södra Sverige på riktigt.

På fredag väntas låga temperaturer och regn, en kombination som kommer leda till snö i stora delar av Sydsverige. 

– Det kommer bli snö i hela södra Sverige. Men framåt förmiddagen kommer det eventuellt att bli snöblandat regn i de allra sydligaste delarna av Skåne, säger Per Holmberg, meteorolog vid StormGEO.

I Kalmar har SMHI utfärdat en klass 1-varning i samband med det kommande snöfallet. Varningen gäller för hela Kalmar län.

På sin hemsida skriver SMHI att en klass 1-varning utfärdas när det väntas minst fem millimeter snö inom de kommande sex timmarna. Varningen gäller fram till åtminstone fredag eftermiddag och SMHI räknar med att det kommer falla minst fem centimeter snö över östra Småland under dagen.

SMHI:s varning: halt i trafiken 

Det kalla vädret kan innebära en hel del problem ute i biltrafiken, varnar SMHI. Det regn som väntas falla över vägarna kommer nämligen frysa till, med ett halt väglag som följd.   

– I de norra delarna av södra Sverige kan det frysa till redan under förmiddagen på fredag. Men längre söderut blir det nog senare mot eftermiddagen som det börjar frysa till, säger Per Holmberg.

– De större vägarna kommer bli plogade. Men det kan bli en del problem på de mindre vägarna som inte har samma prioritet.

Skåne

Generellt blir det något mer snö i de norra och centrala delarna av Skåne. Samtidigt kommer sydkusten förhållandevis lindrigt undan.

Under helgen väntas temperaturer på mellan noll och fem grader, med flera minusgrader nattetid. 

I stora delar av södra Sverige – Kronoberg, Halland, Blekinge och centrala och norra Skåne – kommer snön falla i sådan mängd att det lägger sig och blir kvar på marken. Enligt Per Holmberg kan det röra sig om upp emot fem centimeter snö. 

– Allra längst i söder är det lite oklart hur mycket snö som kommer och det är oklart om det kommer lägga sig på marken. Men på de allra flesta håll kommer det bli vitt på marken, säger han.

Redan framåt fredagseftermiddagen väntas snöfallet dra förbi och upphöra. Men hela helgen bjuder på låga temperaturer, och först framåt nästa vecka blir det marginellt varmare igen. 

– Det kommer fortsätta vara kallt och framför allt blir det kalla nätter med mellan fem och sex minusgrader hela helgen. På dagarna blir det lite bättre, i Skåne kan det bli tre plusgrader och lite längre norrut kanske det blir noll grader, säger Per Holmberg.

Halland

Temperaturer som når som allra högst tre grader väntas under helgen, innan det blir lite varmare på tisdag. Under fredagen väntas snö och det finns risk för halt väglag i Halland i samband med snöfallet.

Som allra mest förväntas fem centimeter snö falla.

Kan bli varmare på tisdag

Temperaturer på som allra mest mellan två och tre grader väntas hela helgen, inklusive måndag. Först på tisdag kommer ett högtryck över södra Sverige som kan innebära att det blir lite varmare igen. 

– Det ser ut som att det kan slå igenom en del varmluft på tisdag. Då kan det bli temperaturer på mellan fem och sex grader, säger Per Holmberg.

Blekinge

Mellan klockan 13 och 14 på fredag förväntas snö börja falla över delar av Blekinge, som under helgen får nöja sig med temperaturer på som mest tre grader.

Under fredagen förväntas både regn och snö frysa till, vilket kan få stora konsekvenser för biltrafiken i regionen. 

Småland

I östra Småland vid Kalmar förväntas snö börja falla vid klockan 11 på fredagen. Därefter kommer snöfallet pågå fram till åtminstone klockan 15.00. Växjö väntas få snö några timmar innan Kalmar.

Minusgrader på nattetid kommer blandas med enstaka plusgrader på dagtid. 

App

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!