Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar: Skåningar bokar upp tiderna – i Blekinge

Region Blekinge inleder vaccination i åldern 30-39 år.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Region Blekinge har tagit upp problemet med Region Skåne på ledningsnivå.
Foto: SVERKER BERGGREN / REGION BLEKINGE

Region Blekinge ligger långt fram i vaccinationsplanen, vilket den senaste tiden har lockat tusentals skåningar som tar för sig av lediga tider.

Nu vädjar Region Blekinge om att personer i Region Skåne ska boka vaccintid där man bor.

Samtidigt öppnar Blekinge snart för åldersgruppen 30–39 – och Skåne för gruppen 35–39.

Det fria vårdvalet gör att vem som helst kan boka tid för vaccination var som helst, så även i en annan region än den man bor i.

Det har nu blivit ett problem för Region Blekinge, som håller en hög vaccinationstakt. På onsdag den här veckan väntas åldersgruppen 30-39 år kunna boka tid för vaccin. Skåne öppnar samtidigt för gruppen 35-30 år med start på tisdagen.

Ryktet om Blekinges långt framskridna vaccinationsplan har nått även utanför länets gränser. De senaste veckorna har över 1 500 skåningar bokat tid för vaccination i Blekinge. Om det ökar för mycket kan det så småningom gå ut över Blekingebornas vaccinmöjligheter, enligt vaccinsamordnare Mats Berggren.

 – Det är klart att de antagligen väljer att vaccinera sig här för att vi ligger bättre till. Det är inget snack som att det finns personer som väljer Blekinge hellre än Skåne. De vill boka sig där det går snabbare, säger han till Blekinge Läns Tidning.

”Tänk på det när du bokar”

Enligt vaccinsamordnaren har Region Blekinge tagit upp problemet på ledningsnivå till Region Skåne. 

Han säger också att han räknar med att Region Skåne kommer att gå ut och uppmana skåningar att boka tid för vaccination på vårdcentralen där man bor.

Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren gick nyligen ut och betonade vikten av att få dos ett och två av vaccinet på samma plats. 

– Tänk på det när du bokar dos ett att du också är tillgänglig för att ta dos två. Vi har inte vaccin så att vi kan ha många ombokningar och avbokningar. Hela systemet bygger på att du kommer på din andra tid, har hon sagt i ett pressmeddelande.

FLER NYHETER: Svenska fansen laddar för EM: ”Supertaggad”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!