Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar i Danmark: Öppnar för mycket

Så här fungerar Danmarks coronapass.
Hälsominister Magnus Heunicke kunde glatt presentera planen för återöppningen. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Från och med i dag öppnar Danmark upp mer än någonsin tidigare under pandemin.

Men lättnaderna av restriktionerna kan vara för stora och komma för tidigt, varnar forskare i Köpenhamn.

Samtidigt står det klart att regeringen har valt det av myndigheternas scenario som innebär ”ökad risk för smittspridning”.

Danmark utmärkte sig tidigt i början av pandemin för sina strikta restriktioner. Redan i mars stängdes gränsen mot Sverige och statsminister Mette Frederiksen tog landet in i en första ”lockdown”.

Det första steget mot en mer normal vardag togs mer än ett år senare, i april – då landets restauranger fick öppna igen. Redan första helgen hade 250 000 danskar bokat bord.

Med start på torsdagen sker nu även de största lättnaderna hittills i landet sedan pandemins start efter ett nytt avtal som skrevs tidigare i veckan.

– Danmark ska så fort som möjligt tillbaka till ett normaltillstånd och det ska ske ansvarsfullt utan att riskera kontrollen över pandemin, sa hälsominister Magnus Heunicke (S) efteråt.

Lättnaderna som börjar gälla den 6 maj i Danmark

• Alla elever i grundskolan får återvända till skolorna på heltid. 

• Inomhusidrott och gym öppnar för personer över 18 år som kan visa upp ett giltigt coronapass. 

• Konsertlokaler, teatrar, biografer öppnar med krav på att besökarna kan visa upp ett giltigt coronapass. Det får vistas upp till 2000 åskådare i lokalen i sektioner med max 500 i varje. 

• Konferensanläggningar öppnar upp för företag. Upp till 1000 deltagare, uppdelade på 500 i varje sektion, tillåts. Även här ska ett giltigt coronapass visas upp.

• Kravet på bordsbokning på restaurang slopas. 

• Det gör även kravet på att privata fester ska avslutas senast klockan 23. Nu får man anordna bröllopsfester, födelsedagskalas, studentfester i festlokaler och det får serveras alkohol mellan 22 och 05 om nödvändiga åtgärder är vidtagna. 

• Det blir tillåtet att samlas max 25 personer inomhus och 75 personer utomhus. 

Valde det mest öppna scenariot

Beslutet om det senaste stadiet av återöppningen bygger på underlag från tre olika scenarier som myndigheten SSI, Statens Serum Institut, har lagt fram. Av de tre har regeringen valt det tredje – som innebär störst lättnader.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi vid Köpenhamns universitet, beskriver det som ”scenario tre, men plus lite extra”.

– Man har lagt till att man kan festa så länge man vill så länge det är ett privat sällskap där alla känner alla, säger han till Danmarks Radio.

Danskarna har längtat efter att få besöka krogar och restauranger igen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Professorn: ”Blir helt enkelt för mycket”

Till danska TV2 uttalar han sig kritisk om återöppningen, som han menar är för mycket på en gång.

– Jag hade gärna sett att det här avtalet hade brutits ner i två segment så att vi inte får allt på torsdag. Vi öppnar så många saker på en gång att den sociala bubblan utvidgas ganska betydligt. Det rör om i hela befolkningen

Kollegan Allan Randrup Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet, är inne på samma spår. Han säger att han ”för första gången är på allvar bekymrad”.

– Det blir helt enkelt för mycket aktivitet. Folk kan gå från den ena aktiviteten till den andra, och så vidare till nästa, och smittan kan på det sättet spridas mycket snabbt, säger han till TV2.

”Kan sova tryggt om nätterna”

Enligt SSI är scenario tre ”värderat att innebära hög risk för smittspridning, som kan komma att medföra lokala nedstängningar”, något som regeringen alltså har skrivit under på. 

Men det är ingen anledning till oro, menar Henrik Ullum, direktör vid SSI.

– Det är klart att när vi öppnar så här är det att trycka hårt på gaspedalen. När det händer är det viktigt att vi har de rätta bromsarna. Och bromsarna i det här fallet är coronapass, vår omfattande testkapacitet och villigheten till regionala nedstängningar, säger han till TV2 och fortsätter:

– Så länge bromsarna är intakta kan jag känna mig lugn och sova tryggt om nätterna med den återöppning som har inletts.

SE FLER NYHETER: ”Total dominans av den brittiska virusvarianten”

Smittskyddsläkare Eva Melander ger en uppdatering om coronaläget i regionen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!