Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för piraterna:
"De är samvetslösa"

Vägpiraterna slår till längs Sveriges större vägar. "Det är samvetslösa människor som håller på med detta", säger Stephan Söderholm, kommunikatör på polisen.
Foto: Lasse Svensson
Man ska vara väldigt observant när det står bilar längs vägrenen. "Man får se om det är någon som behöver hjälp eller om de står där i annat syfte", säger Stephan Söderholm.
Foto: Thomas Friström
Polisens varningsskylt vid rastplats på E6.
Foto: Sven Lindwall

För några år sedan var fenomenet så gott som okänt.

Nu slår vägpiraterna till längs Sveriges större vägar.

– Det är samvetslösa människor som håller på med detta, säger Stephan Söderholm, kommunikatör på polisen.

En av dem som attackerats av vägpirater är Kim Wiklund, 38. Han stannade för att hjälpa en kvinna på väg 25 utanför Ljungby i söndagskväll när två män plötsligt hoppade ur bilen för att råna honom.

– Den ene fick tag i huvan på min jacka och bara drog mig rakt ut ur bilen och ner på marken. Den andre hoppade in i bilen.

Kim agerade blixtsnabbt – och fick tag i en fälgnyckel.

– Jag hade fått med mig fälgnyckeln som alltid ligger under förarstolen och drog den rätt över smalbenen på killen som fått ut mig. Det tog riktigt hårt, det är jag säker på. Det lät som att något gick sönder och han skrek rakt ut.

När kumpanen började skrika hoppade den andra rånaren ur bilen och hjälpte den skadade mannen att linka tillbaka till skåpbilen. Rånarna flydde snabbt från platsen. Kim blev av med mobiltelefon, bankkort, körkort och andra värdehandlingar.

"Ganska nytt fenomen"

Brottssituationen som Kim råkade ut för är relativt ny i Sverige - människor som står längs vägrenen och påkallar din uppmärksamhet, för att sedan lura eller råna dig när du stannar.

– Man får nog säga att det är ett ganska nytt fenomen i Sverige. Det är inte jättevanligt, men det förekommer och då är det oftast längs de stora vägarna, säger Stephan Söderholm, kommunikatör på polisen.

Vill varna

Längs E6 har vägpiraterna flera gånger slagit till, men enligt Söderholm kan du råka ut för bovarna lite varstans.

– De flyttar runt ganska mycket, ena stunden dyker de upp där och nästa är de någon annanstans.

Nu vill polisen varna för att konsekvenserna kan bli ödesdigra när du stannar för att hjälpa.

– Man ska vara väldigt observant när det står bilar längs vägrenen, med människor som försöker fånga ens uppmärksamhet, man får se om det är någon som behöver hjälp eller om de står där i annat syfte. Framför allt ska man inte göra några affärer med dem, för man blir bedragen och lurad vid alla tillfällen. Det här är en smutsig och kriminell verksamhet, och jag kan säga att man aldrig gör en bra affär om man gör affär med dem.

– Ska man stanna, ska man analysera innan och ser man inte att det är någon som behöver akut hjälp så kanske man ska fortsätta att köra, säger Stephan Söderholm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!