Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter varnar för nya restriktioner i Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmark har sett en ökning av antalet covid-19-fall den sista tiden.Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det senaste dygnet har över 290 personer bekräftats smittade av covid-19 i Danmark.

Nu varnar experter för att danskarna måste ändra sitt beteende – annars väntar nya restriktioner.

– Vi måste strama åt nu, annars blir det en lång vinter, säger intensivläkaren Joachim Hoffmann-Petersen till TV2.

Totalt har ytterligare 292 danskar bekräftats smittade av coronaviruset under de senaste 24 timmarna, uppger hälsomyndigheten Statens Serum Institut.

En lägre siffra än mellan torsdag och fredag, då det upptäcktes 317 nya fall av covid-19, skriver DR

Framför allt är det just nu personer mellan 20 och 29 år som drabbas av viruset. 

– Min uppmaning till unga personer är att begränsa sina sociala nätverk så att de inte träffar en massa olika personer. Håll dig till ditt lag eller din klass, och bara några få vänner och din närmaste familj, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef vid Statens Serum Institut, i ett pressmeddelande.

Förutom unga har även vårdpersonal drabbats av covid-19 den sista tiden, rapporterar BT

Allt som allt handlar det om 117 vårdanställda som smittats.

– Vårdpersonal måste ha en särskild uppmärksamhet när det kommer till möjligheten att smittas vid privata sammankomster, eftersom det kan få stora konsekvenser om de tar med sig smittan till sin arbetsplats där det finns utsatta personer, säger Tyra Grove Krause.

Fortsatt ökning i Köpenhamn

Lokalt i Danmark har det registrerats 11 nya fall av covid-19 i städerna Horsens och Vejle. Samtidigt har Esbjerg noterat 12 nya fall av corona. 

I huvudstaden Köpenhamn har det bekräftats 59 nya fall det senaste dygnet.

– Vi befinner oss nu i den mest oroväckande situationen sedan i våras, sa hälsominister Magnus Heunicke i början på veckan

För att stoppa smittspridningen har en rad coronarestriktioner återinförts i Köpenhamn. Däribland att restaurang och kaféer måste stänga senast vid midnatt och högst 50 personer får samlas på en och samma plats.  

Restauranger och kaféer i Köpenhamn får bara ha öppet fram till midnatt.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Oväntat tidig ökning 

På de danska sjukhusen vårdas numera 44 covid-19-smittade patienter, rapporterar Statens Serum Institut. Siffran har ökat med nio personer under det senaste dygnet.

Än så länge kan den danska sjukvården hantera smittoökningen, berättar intensivläkaren Joachim Hoffmann-Petersen, som även är ordförande för den danska föreningen för anestesi- och intensivvård. 

Men vården oroas av att smittökningen kommit så här pass tidigt under hösten. 

– Detta betyder att vi kommer uppleva en ökning på intensivvårdsavdelningarna de kommande veckorna, säger Joachim Hoffmann-Petersen till TV2.

– Just nu kan vi hantera det fint. Men när siffran passerar 65 (patienter) kommer vi troligtvis behöva stänga ner hela delar av samhället igen. 

Eftersom det mestadels är äldre och redan sjuka som kommer behöva intensivvård på grund av covid-19 är Joachim Hoffmann-Petersens uppmaning till alla andra att se över det egna beteendet.

Håll avstånd, tvätta händerna, och tänk över hur många gäster som egentligen bör bjudas in till nästa fest.

– Vi måste strama åt nu, annars kommer det bli en lång vinter, säger han. 

SE MER:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!