Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för fågelinfluensa – höns ska hållas inomhus

Utbrott av fågelinfluensan har konstaerats ute i det vilda i Danmark.

Utbrott av fågelinfluensa har konstaterats i Europa den senaste tiden.

Nu kräver det danska livsmedelsverket att höns och andra fåglar i fångenskap ska hållas i inomhus.

Anledningen är att minska risken för en större smitta.

Redan i förra veckan konstaterades två fall i Europa: ett i Lübeck och ett i Bregez i Österrike.  Därför utfärdade det danska motsvarigheten till livsmedelsverket en rekommendation om att hålla djuren instängda.

Nu handlar det alltså om en lag.

Från och med midnatt måste alla fjäderfä hållas instängda, enligt Berlingske Tidende. Fall av sjukdomen har nämligen konstaterats ute i det vilda, på bland annat svanar. Man räds nu att sjukdomen ska bryta ut i Danmark – och skärper reglerna.

De nya reglerna innefattar alla fjäderfä där det är praktiskt möjligt att hålla inomhus. Ankor, gäss eller andra fågelvilt får vara utomhus.

Livsmedelsverket definierar inomhus att det ska vara inom inhägnat område och under tak. 

Kan få konsekvenser

Fågelinfluensan av typen H5N8 är inte farlig för människor. Men om sjukdomen bryter ut på anläggningen med många fjäderfä kan det få stora konsekvenser. 

För att minska risken för spridning bland fåglar i Sverige gäller skyddsnivå 1. Det betyder att fåglarna får gå ut, men måste fodras inomhus. 

Men enligt SVT Nyheter Sydnytt är risken mycket liten att en smitta ska bryta ut i Sverige.

Så här sa jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) i samband med måndagens jordbruksministermöte i Bryssel, enligt SVT.

–  Jag har varit i kontakt via regeringskansliet med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och de bedömer riskerna som låga eller  mycket låga.

Stort utbrott i Tyskland

Även i tyska Schleswig-Holstein har fågelinfluensa konstaterats på en farm. 30 000 kycklingar ska tas av daga och enligt jordbruksministern i staten har en yta på över tre kvadratkilometer spärrats av, skriver Daily Mail.

Tidningen skriver också att den tyska regeringen har öppnat upp en krishantering med anledning av smittan.