Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värnamo rasar i ny skolranking: ”Inte bra”

Värnamo kommun rasar i nya skolrankingen.Foto: JENS CHRISTIAN
Ville bli topp tre – är på plats 129.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Värnamo kommun satte upp ett mål att kriga sig på topp tre-listan över bästa skolor i landet.

Efter det senaste raset har man en bit kvar.

Nu befinner sig Värnamo kommun på plats 129 av 290 i Sverige. Det är en bra bit från den målbild som skolan målade upp år 2015.

– Jag tillträdde som ordförande vid årsskiftet och jag och Glenn Lund kom överens om att ta bort målet att bli topp tre. Det var ett väldigt högt mål, och det ska man ha, men det viktigaste är att våra elever får de bästa förutsättningarna för att göra det bästa jobbet, säger Maria Johansson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden till Värnamo Nyheter.

Förra året rankades skolorna i Värnamo på plats 41. Nu har man rasat med 88 placeringar, uppger Värnamo Nyheter.

Det är Lärarförbundet som varje år släpper en lista på ”Bästa skolkommun”.

Och det är i flera kategorier som kommunen sjunker: Bland annat i andelen friska lärare och fullföljd gymnasieutbildning.

– Jag blev överraskad att så få uppnådde gymnasieexamen, det är inte bra. Vi jobbar för högre måluppfyllelse och på onsdag ska vi ta upp resultatet i nämnden, säger Maria Johansson. 

Höjer sig i kategorier

Däremot höjer man sig i kategorin resurser till undervisning och i kategorin lärarlöner. 

– Det känns bra att det är vad vi har höjt i, lärarna är det viktigaste vi har. Jag har varit ordförande i medborgarnämnden så jag vet konsekvenserna om man inte klarar skolan, det är oerhört viktigt för framtiden. Därför känns det roligt att vara bun-ordförande och så får vi hoppas på att det blir bättre till nästa år. Framförallt bättre måluppfyllelse för alla, vi ska göra allt vi kan, säger Maria Johansson till VN.

Maria Johansson tror att ett ökat elevantal och trångboddheten i skolorna är en av anledningarna till raset. Hon uttrycker det som en ”utmaning” som Värnamo kommun försöker bygga bort.