Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värmen jagar fram åska och blixtar: ”Blir en krock”

Regnoväder på väg in över Sydsverige. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det kan, enligt meteorologen bli kraftig nederbörd lokalt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett skyfall drog över Malmö på måndagen. Foto: Jens Christian

Temperaturen har de senaste dagarna legat på rekordnivåer.

Nu sveper svalare vindar över landet – och ger skyfall och på sina håll åska och blixtar.

– Det blir en krock – och är ett bråk uppe i atmosfären. Varmluften håller på att tryckas bort, det blir segeråska, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid Storm.

I söndags mättes årets varmaste temperatur upp: 33,7 grader i Oskarshamn. Därefter följde Målilla med 33,3 grader. Men de två småländska platserna var inte ensamma om att ha höga temperaturer.
Rekordet i Skåne var 32,6 grader i Osby och i Kristianstad var det 32,5 grader. 

På de flesta håll i Sydsverige har solen gassat och badkläder har legat framme.  - faktum är att av de tio varmaste platserna i Sverige i går låg nio i Småland eller Skåne.

Men värmen trängs undan. På måndagen var det dock lika varmt i Lund som under söndagen. Stan hade högst temperatur i landet, men det är ett undantag. I övrigt hade värmen sjunkit till mer beskediga nivåer - några grader över 20 runtom i Sydsverige.

– Vi har lämnat högsommarvärmen helt och hållet. Den kalla luften håller på att ta över. När den här värmen trycks bort i gränszonerna bildas åskskurar. Det är kampen mellan värmen i söder och kylan i norr, förklarar Tora Tomasdottir. 

Därför är vädret ostadigt de kommande dagarna. Säkert är att det lär komma en annan skur på flera olika platser.

Nederbörden väntas bli intensiv – precis som i Malmö under måndagseftermiddagen. Strax före klockan 15 svepte ett kraftigt skyfall in över staden. 

– Det kommer fläckvis under hela dagarna. Det är svårt att se vad som kommer var och när. Men det blir kraftiga skurar fram till torsdag kväll, lokalt kan det regna mycket, säger Tora Tomasdottir. 

Intensiva skurar

På måndagseftermiddagen låg mycket av det intensiva regnet över Öresund – och det är svårt att sia om var regnovädret tar vägen.

Antingen drar ner över Polen – eller ger sig in över Sydsverige. 

– Den svalare luften håller på att ta över nu. Veckan bjuder på växlande molnighet och max tjugo grader, det kommer inte vara särskilt varmt, säger Tora Tomasdottir. 

– Det kommer att vara skurar, det mesta passerar ute vid havet. Men det kan också bli intensivt över Malmö och upp mot Halmstadtrakten. 

Och effekten av det här blir alltså åskskurar som drar in och det kommer att dundra och blixtra på sina håll.

– Det blir en krock – och är ett bråk uppe i atmosfären. Varmluften håller på att tryckas bort, det blir segeråska, säger Tora Tomasdottir.

Under tisdagen får alltså Sydsverige blåsigt och en del regnskurar och - trots allt - hyggliga 15-18 grader enligt SMHI.
Men det blir frisk vind från väst och en del hårda vindbyar.
SMHI berättar också att temperaturen kan sjunka en aning men ligger på ungefär samma nivå mot slutet av veckan, det kommer också regnskurar kvälls- och nattetid som Tora Tomasdottir också berättar. Mest regn ser ut att komma på torsdag enligt SMHI.

Sydsverige varmast i Sverige

Småland och Skåne var varmast i Sverige på söndagen. Av de tio varmaste platserna i i Sverige låg nio i Syd - undantaget är Härsnäs i Östergötland. Här är söndagens rekordnoteringar från SMHI.

 

Oskarshamn 33,7 °C

Målilla 33,3 °C

Gladhammar 33,2 °C

Markaryd 32,9 °C

Osby 32,6 °C

Hästveda Mo 32,5 °C

Kristianstad 32,5 °C

Lund 32,3 °C

Härsnäs 32,2 °C

Hörby 31,8 °C

Värmen har sjunkit med omkring tio grader I Sydsverige under måndagen med Lund som rejält undantag. Här är temperaturtoppen för hela Sverige mellan kl 08.00 och 20.00 måndagen 1 juli enligt SMHI. Flera sydsvenska orter finns med.

Lund 32,3 °C

Kärna 25,3 °C

Uppsala 24,2 °C

Kristianstad 24,2 °C

Ronneby-Bredåkra 23,9 °C

Gladhammar 23,7 °C

Ölands Norra Udde 23,6 °C

Film 23,5 °C

Stockholm 23,5 °C

Östergarnsholm 23,4 °C

Foto: Kvällsposten