Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värmen är tillbaka – nu blir det 25 grader

BADVÄDER. Meterologen Tora Tomasdottir spår att det blir fint badväder. Foto: Getty Images
På många håll väntas höga temperaturer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lagom till semestertiden trycks temperaturen upp igen. 

I början av vecka blir det stora solen på de flesta håll i landet.

– Det blir varmare dag för dag, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.  

På sina håll regn, på andra sol. 

Midsommarvädret varierade kraftigt i Sverige. Nu verkar det dåliga vädret dra undan – och den fina ta över. 

Framför allt kryper temperaturerna upp runtom i Sydsverige.

– Det blir ganska bra väder, tycker jag. Jag skulle säga att det blir strax över 20 grader som varmast under dagen (söndag) och inte särskilt blåsigt. Det gör att man upplever temperaturen som den faktiskt är, säger Tora Tomasdottir på Storm.

Louise Nilsson, 32 och Cipi Jugovic, 38. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Louise Nilsson (vänster), 32, Malmö:
– Härligt! Man får ta till vara på solen när den är framme. Vi har ju inte alltid så tur med mycket sol.
Cipi Jugovic, 38, kundansvarig, Malmö:

– Det är ju så härligt och skönt. Man öppnar ögonen på morgonen och undrar om det är sol, så är det det. Då blir man så glad. 

Blir bättre

Och sen blir det bara bättre. 

Visserligen finns det risk för lokala regnskurar och det kan på sina håll Svealand och Götaland bildas större grupper med moln. Temperaturerna ligger kring 15 i Norrland och 20 i Svealand, berättar Tora Tomasdottir.

I Sydsverige kan temperaturerna nå 25-26 grader.

– Det fina vädret fortsätter på tisdagen. Det kanske blir lite mer moln. Men det är också nyckfullt: om det inte bildas så mycket moln blir det också varmare. Temperaturerna kan sänkas om det kommer moln.

– Men det blir absolut över 20 grader, 25 grader på måndagen och 23-24 på tisdagen. Att det inte blåser så mycket gör att det absolut är badväder.

 

KOLLA PROGNOSEN: 10-dygnsprognos för din ort – så varmt blir det hos dig.   

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: MAGNUS HELLBERG

Under början av veckan lär inte några drastiska väderförändringar ske, spår Tora Tomasdottir. Däremot är det svårt att tyda prognosen. 

Här kan det regna

Mot mitten eller slutet av veckan är ett lågtryck är på väg in över Sverige – men var det landar är på söndagen fortfarande osäkert. 

– På tisdag är det soliga sommardagar i hela landet. Mot onsdag håller det i sig. På torsdagen kommer det här lågtrycket in. Det är jättestor skillnad på var det hamnar enligt prognos. Det kan ta en sydligare bana, eller en nordligare. Det återstår att se, säger meteorologen.

– När det kommer blir det blåsigt och ganska mycket regn. 

Pablo Palacio, 37 och Elin Collinder, 30, njuter av det fina vädret: "När solen och värmen kommer blir Malmö helt fantastiskt. Människor blir mer öppna och glada", säger Pablo. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Ida Hermansson, 38 och Jessica Karlsson, 26: "Vi börjar här i parken och leker med barnen. Sen ska vi i väg och bada", säger Ida. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

 

POLLEN-KOLL! Här får du nya pollenprognoser varje vecka. 

Sommarvärme

Men de område som lyckas undvika lågtrycket som är på väg in väntas sommarvärme med temperaturer mellan 20 och 25 grader. Undantagsfall är de norra delarna av Norrland som enligt prognosen lär ligga på cirka 15 grader – kanske någon grad varmare.

Jakob Christenson, 22, butiksförsäljare: "Solen är bra, man blir så glad av den. Man känner att man måste ge sig ut". Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Sofia Håkansson, 21, receptionistm Malmö: "Det är bara så unerbart, alla blir så glada av solen. Lite regn kan behövas för naturens skull." Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Och trots att det regnat på många platser de senaste dagarna står SMHI fast med varningen om hög brandrisk. Många kommuner har dessutom utfärdat ett eldningsförbud.

– Det blir säkert värre i och med att det inte kommer så mycket regn. Det positiva är att det inte är blåsigt, då sprids inte branden lika lätt, säger Tora Tomasdottir. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!