Världens största seglare på väg genom Öresund

Den enorma lyxyachten har byggts på ett varv i Kiel i Tyskland.
Foto: CARSTEN REHDER / EPA / TT
Andrej Melnitjenko
Foto: Arkiv
Den enorma lyxyachten har byggts på ett varv i Kiel i Tyskland.
Foto: / DANA PRESS / TT
Den enorma lyxyachten har byggts på ett varv i Kiel i Tyskland.
Foto: / DANA PRESS / TT
Den enorma lyxyachten har byggts på ett varv i Kiel i Tyskland.
Foto: / DANA PRESS / TT

Här seglar världens största segelskepp genom Öresund på sin resa till Kristiansand i Norge.

Fartyget, känt som Sailing Yacht A, har beställts av ryske multimiljardären Andrej Melnitjenko och har så höga master att det inte kan gå under Öresundsbron.

 Den enorma lyxyachten har byggts på ett varv i Kiel i Tyskland och ska nu slututrustas på på ett varv i Norge innan den slutligen levereras till den ryske multimiljardären.

På måndagsmorgonen seglade fartyget in i Öresund och passerade Öresundsbron vid niotiden på förmiddagen. Fartygets position kan bland annat följas på livetjänsten marinetraffic.com.

Enligt radarbilder höll fartyget en stadig kurs längs danska kusten och passerade under sin färd genom den så kallade Drogdenrännan på danska sidan.

Anledningen till det är fartygets höjd - masterna har beskrivits som högre än Big Ben i London och kan på grund av sin höjd inte ta sig igenom den vanliga öppningen i bron.

Åtta meter

Helt enkelt är dock inte seglatsen. Djupgåendet i Drogdenrännan är endast omkring åtta meter - lika mycket som fartygets djupgående. Risken för grundstötning är alltså stor.

För att göra fartyget lättare har man därför bland annat tvingats tömma den enorma poolen ombord, enligt uppgifter i danska media.

Själva resan har också aviserats till bland annat Kastrups flygplats så inte flygtrafiken ska störas.  

Vid 11-tiden på måndagen beräknades det enorma fartyget passera den intensiva färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör.

Det tremastade fartyget är den största segelbåten som hittills byggts i världen. Hon är 142 meter lång och byggd i åtta våningar.

 Ombord finns helikopterplatta, pool, spa, gym och trädgård. Bakom beställningen står alltså den ryske multimiljardären Andrej Melnitjenko som enligt Forbes rankas som den 139:e rikaste i världen med en förmögenhet på 80 miljarder svenska kronor.

Futuristisk stil

Den högsta av masterna mäter hela 91 meter och hela fartyget har byggts i en futuristisk stil med tydliga drag till moderna krigsskepp.

 Ombord finns rikligt med salonger för de 20 gäster som ges plats i egna sviter. Det är dock inte alla som bjuds välkomna, på båten finns ett avancerat övervaknings- och säkerhetssystem med bland annat 40 övervakningskameror.

Till uppassningen och manövreringen av fartyget behövs 54 besättningsmedlemmar, som har fått en egen avdelning på den speciella båten. Den nya lyxyachten ska ersätta miljardärens tidigare båt som byggdes 2008 och är 119 meter lång. 

Det fartyget är ett traditionellt motordrivet fartyg, också med all lyx förstås. På det tidigare fartyget finns bland annat tre swimmingpooler, varav en med glasgolv. Det enorma sovrummet omgärdas av bombsäkert glas. Det fartyget har plats för 14 gäster. 

Fransk design

Båda fartygen har designats av fransmannen Philippe Starck.

 Affärsmannen Andrev Igorevich Melnichenko har skapat sin förmögenhet genom försäljning av kol, gödningsmedel och bankaffärer.

 Han är gift med Aleksandra, en före detta modell och popartist från Serbien. Paret har bland annat exklusiva bostäder på franska rivieran, i London och i New York. Paret förfogar även över en egen Boeing 737.

 Hustrun Aleksandra har i en tidigare intervju sagt att parets lyxycht är en perfekt plats för partyn. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Vad skulle du helst åka?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!