Världens längsta - och våtaste catwalk

En nålfiltsmatta på 1,6 kilometer fungerade som catwalk under gårdagens modevisning, och 220 modeller visade kläder för såväl vuxna som barn.
Foto: Tomas Leprince

KÖPENHAMN. Det var inte bara världens längsta, utan också världens våtaste, catwalk. Men danska modeveckans största publiksuccé lyckades  i alla fall sätta världsrekord i mode i går.

Ett regnigt Ströget förvandlades till världens längsta catwalk som skickade ut en modell var tionde sekund.

 -  Det var en helt fantastisk show, sa supermodellen Helena Christensen.

 Hon kurade under sitt paraply efter showen där Ströget fick en 1,6 kilomter lång rosa nålfiltmatta där 220 modeller visade 500 olika klädmärken.

100 000 trotsade regnet

 Trots att en del av glansen höll på att regna bort var publiken tapper, och närmare 100000 personer hade samlats mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv för att få en gratis introduktion till nästa års mode för alla åldrar.

 Det blev dessvärre ingen notering i Guinness rekordbok.

 -  Vi har kontaktat Guinness men det visade sig att de ville ha för mycket betalt för att registrera en sådan händelse, säger Eva Kruse från Copenhagen Fashion Week.

 -  I stället har vi satsat på att göra PR i hela världen, berättade Kruse live i CNN.

 Det har kostat drygt tre miljoner kronor att göra om Ströget till utdragen rosa catwalk.

 Före rekordshowen träffade Kvällsposten Helena Christensen, beskyddare för världens längsta catwalk, och hennes väninna, Ali  Hewson, gift med U2:s Bono, på Köpenhamns rådhus.

 Båda arbetar med mode och välgörenhet och har lyckats få Köpenhamns modebutiker att avsätta en procent av dagens omsättning till CCPI (Chernobyl Children's Project International).

 -  Det är 24 år sedan katastrofen i Tjenobyl men den kommer att påverka regionen i tusen år. Det är det som gör den så fruktansvärd jämfört med andra katastrofer, säger Helena.

"Spännande experiment"

 -  Det är fantastiskt att titta ut över Ströget. Världens längsta catwalk är ett otroligt spännande  experiment, en dröm som blivit verklighet.

 -  Jag har själv så många minnen av Ströget när jag som tonåring gjorde av med alla pengar  i modebutikerna.

 Ali Hewson brinner lika mycket för projektet som Helena och har länge försökt förena mode med välgörenhet.

 -  Dessa barn får ingen annan ekonomisk hjälp än den vi ger dem, säger Ali som är  i stan med maken Bono som spelar med U2 i Horsens  i kväll.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!