Under flera år har havssulan Suleima bott intill en elstolpe på den avlägsna danska ön Christiansö. En tillvaro som nu renderar honom titeln "Världens ensamaste fågel". Foto: YoutubeUnder flera år har havssulan Suleima bott intill en elstolpe på den avlägsna danska ön Christiansö. En tillvaro som nu renderar honom titeln "Världens ensamaste fågel". Foto: Youtube
Under flera år har havssulan Suleima bott intill en elstolpe på den avlägsna danska ön Christiansö. En tillvaro som nu renderar honom titeln "Världens ensamaste fågel". Foto: Youtube
Fram till sin död för några veckor sedan var havssulan Nigel världens ensamaste fågel. Även han tydde sig till en märkligt objekt: en betongfågel. Foto: YoutubeFram till sin död för några veckor sedan var havssulan Nigel världens ensamaste fågel. Även han tydde sig till en märkligt objekt: en betongfågel. Foto: Youtube
Fram till sin död för några veckor sedan var havssulan Nigel världens ensamaste fågel. Även han tydde sig till en märkligt objekt: en betongfågel. Foto: Youtube

Världens ensammaste fågel är vilsen, olyckligt kär och dansk

Publicerad

Havssulan Nigel utsågs till världens ensammaste efter att under många år ha levt själv på en enslig ö – olyckligt förälskad i en fågelattrapp av betong.

Efter ett liv av obesvarad kärlek gick Nigel i förra veckan ur tiden.

Nu har experter på området enats om att världens nykrönta ensammaste fågel är dansk och även i det här fallet rör det sig om en olyckligt förälskad havssula.

– Den är passionerat förälskad i en elstolpe som står nere i hamnen, säger fågelexperten Vicky Knudsen till TV2.

Röda korvar, ett lustigt Tivoli och en hyfsad kustlinje i norr. Danmark behöver inte skämmas för sig och nu kan man även lägga titeln hemland till världens ensammaste fågel till riksregalierna. 

Världens ensammaste fågel är nämligen dansk. 

Havssulan Suleima lever ensam på Christiansø, Danmarks östligaste landmassa, utanför Bornholm mitt i Östersjön. Där framlever Suleima, eller "Sure-Sune" som han också kallas, sedan sex år sina dagar i ensamhet – förälskad i en elstolpe.

Christiansø ligger utanför Bornholm mitt i Östersjön.Foto: GOOGLE MAPS

 

Suleima och hans älskade elstolpe.

Ornitologiskt projekt

Men Suleimas framgångar sker på bekostnad av den i sammanhanget legendariske havssulan Nigel – en fjäderklädd krabat som rymmer lika mycket tragedi och pur skönhet som ett genomsnittligt ryskt familjeepos i romanform. Nigel var förvisso ensam, men ovetandes om detta levde han av allt att döma ett lyckligt liv.

Ön Mana Island, strax utanför Nya Zeelands huvudstad Wellington, utgjorde länge ett ornitologiskt irritationsmoment. Trots sitt till synes fågelvänliga läge nobbades den något karga men i allmänhet behagliga ön under fyrtio år av havssulor i området. 

Ön Mana Island, ligger strax utanför Nya Zeelands huvudstad Wellington.Foto: GOOGLE MAPS

Oacceptabelt, beslutade viltvårdare i området, och tog tekniken till hjälp.

80 fågelattrapper av betong placerades ut på öns havsnära klippor. Detta samtidigt som ett antal soldrivna högtalare med jämna mellanrum basunerade ut fågelskrik. Syftet: att locka en spänstig havssulekoloni till Mana Island.

Men framgångarna uteblev. Inga fåglar kom. 

Förutom Nigel. 

Blev förälskad

För fem år sedan kom han seglande i ensam majestät och slog sig ner bland betongmåsarna på klipporna. Och inte nog med det, Amors pilar letade sig hela vägen ut i den Nya Zeeländska arkipelagen då Nigel fattade tycke för en av betongfåglarna.

Under flera år observerade viltvårdare på ön Nigel när han kurtiserade det något stela föremålet för sin kärlek: en betongfågel komplett med gulmålad näbb och svarttonade vingspetsar.

År efter år sågs Nigel oförtrutet bygga bon, putsa sin dams fjädrar och kvittra loss. 

Utan att få svar. Utan att få respons.

– Det måste ha varit en frustrerande belägenhet. Oavsett om han upplevde sig själv som ensam eller inte fick han ingenting tillbaka. Det måste ha varit en märklig existens, med tanke på att han tillbringade åratal med att kurtisera. Jag tror att alla kände empati inför hans situation, som verkligen var hopplös, säger Chris Bell, viltvårdare på Nya Zeelands Department of Conservation till The Guardian.

Under flera år levde Nigel ensam, endast i sällskap av 80 betongfåglar.Foto: Youtube

Höll sig avsides

Men Nigel härdade ut i sitt emotionella stålbad, och utseddes av fågelexperter i området till världens ensammaste fågel.

Men så, för fem veckor sedan, förändrades Nigels liv i ett slag. En koloni med havssulor hittade till slut ut till Mana Island och slog sig ner. Succé, tänkte viltvårdarna som nu såg möjligheten för Nigel att socialisera med artfränder av kött och blod. 

Men icke. Nigel visade inget intresse för de nya invånarna, utan höll sig avsides och kacklade vidare med sina betongkamrater.

Sedan dog Nigel, bara några veckor efter att kolonin slagit sig ner. Och nu hävdar den danske fågelexperten Vicky Knudsen att den nya innehavaren av titeln Världens ensammaste fågel är havssulan Suleima.

Suleima fördes troligtvis till Christiansö av vindarna.Foto: Youtube

Dansar och klapprar med näbben

Hur Suleima hamnat på Christiansø är oklart, men enligt uppgifter till danska TV2 är det troligen luriga vindar som spelat Suleima ett spratt och fått fågeln på villovägar.

Men liksom i fallet Nigel verkar det vara obesvarad kärlek som håller Suleima kvar.

– Den är passionerat förälskad i en elstolpe som står nere i hamnen. 

– Han har byggt sig ett rede intill stolpen där han står och dansar. Han klapprar med näbben och gosar. Men kärleken är obesvarad, säger Vicky Knudsen till TV2.

Hur länge Suleima håller ut är oklart.

– Han pyntar redet och tar med sig fjädrar till elstolpen för att visa hur mycket han älskar den, men det händer liksom ingenting. Det är också svårt att para sig med en elstolpe.

Det sistnämnda behöver förvisso inte utgöra något hinder Suleima som enligt uppgifter till TV2 tidigare observerats under försök att para sig med en plastpåse.

– Han borde kunna flyga härifrån, men jag tror helt enkelt att han har bestämt sig för att Bornholm och Christiansø är fina ställen, säger Vicky Knudsen till TV2.

Vad gäller Nigel så äras hans minne av ornitologer och fågelälskare nu över hela Nya Zeeland.

– Betongfåglarna lurade Nigel, men inga andra fåglar. Vi tror faktiskt att det var Nigel som lockade hit de andra fåglarna. Han dog inte förgäves, säger Chris Bell till The Guardian.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag