Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens bästa falafel ska koras – i Malmö

Titti Qvarnström är den första kvinnliga svenska kocken som fått en stjärna i Michelin-guiden.Foto: TOMAS LEPRINCE
Få städer är så förknippade med en maträtt som Malmö med falafeln.Foto: ANDERS ROOS

Falafel har blivit starkt förknippat med Malmö de senaste åren. 

Nu tas nästa steg – en falafelfestival där världens bästa falafel ska utses.

– Vi vill sätta fokus på de hårt arbetande människorna som dedikerat sitt liv till en helt ljuvlig maträtt, säger Titti Qvarnström, stjärnkock och kokboksförfattare.

I mitten av juni 2018 inträffar Malmös första falafelfestival, som kommer avslutas med VM i falafel den 16 juni, fyra dagar efter den internationella falafel-dagen. Vilket även Sydsvenskan skrivit om.

– Projektet ligger lite grann i sin linda men vi tänker att själva festivalen och tävlingen blir den 16 juni men sen jobbar vi på att falafeldagen den 12 juni ska bli själva startskottet, säger Titti Qvarnström, tidigare restaurangchef på Bloom in the Park och den första kvinnliga svenska kocken som fått en stjärna i Michelin-Guide.

 

LÄS MER: Malmö hyllas – är med i toppen på heta listan 

 

Den kända malmökocken ligger bakom projektet tillsammans med Pierre Orsander och Jonathan Burns – som just nu skriver en bok om Malmös falafel. 

– Jag har drömt om en falafelfestival länge. Falafeln har ju blivit Malmös signaturrätt nummer ett och det finns bara bra saker med den. Den går att variera i oändlighet, är vegetarisk, klimatsmart och miljövänlig, säger Titti Qvarnström.

Femton kockar gör upp

Tävlingskök och åskådarläktare ska byggas upp på torget framför Konsthallen i Malmö och där ska femton tävlande göra upp om vinsten.

Idén är att festivalen ska hylla alla de hårt arbetande människorna som varje dag gör falafel till hungriga Malmöbor.Foto: ANDERS ROOS

Hon säger att det som är speciellt med falafel är att alla kan laga och äta den och att det är en maträtt som förenar människor över alla gränser. 

– Sedan varvet las ner är det just gastronomi som många förknippar med Malmö och mat samlar människor. Det finns enorm mångfald i Malmö och en stor arabisk befolkning som bidragit till matkulturen. Det är värt att hylla, säger Titti Qvarnström.

"Verkligen värt att lyfta"

Idén är en folkfest till falafelns ära och ett sätt att sätta fokus på Malmöborna som lagar falafel i stadens många gatukök. 

– Falafelmakarna i Malmö är hårt arbetande människor som gör sitt arbete varje dag och har satt Malmö på kartan med sin matlagning. Men det är inte så prestigefyllt som det borde vara, det är någonting som verkligen är värt att lyfta. 

Varje dag säljs tusentals falafelrullar runtom i Malmö.Foto: HENRIK JANSSON

Kocken hoppas att uppmärksamheten kan leda till statusen höjs för falafeln och de som lagar den. 

Juryn för tävlingen kommer bestå av meriterande kockar och matexperter. Titti Qvarnström hoppas på att få se mängder av smarriga varianter på Malmös paradrätt.

– Den perfekta falafeln enligt mig ska vara frasig på utsidan, saftig på insidan och ha tydlig smak av färska kikärtor. Dessutom gärna kryddor som förstärker egenskaperna utan att ta över.