Världens äldsta ål död –  levde 155 år i brunn

Ålen på bilden är inte samma som levde i brunnen.
Foto: Erling Svensen

Världens äldsta ål har gått ur tiden.

I 155 år hade den levt i en brunn i Brantevik.

– Visst känns det sorgligt, jag minns den från när jag var liten. Och nu är den väck, säger Tomas Kjellman, som gjorde upptäckten, till Ystads Allehanda.

Det var under tisdagens kräftskiva som Tom Kjellmans gäster ville se den åldrande ålen.

Historien om ålen i brunnen började 1859 när den då åttaårige Samuel Nilsson ska ha slängt ner ålen i brunnen. Sedan dess har den uppmärksammats i flertal medier.

När Tom Kjellman, som bor i huset om somrarna och har alltid vetat om ålen, drog undan locket gjorde han den sorgliga upptäckten. Ålen hade dött.

Trots att Tomas Kjellman och hans kompis hade lokaliserat ålen var det inte ett lätt jobb att dra upp den, då de var tvungna att tömma brunnen på vatten, enligt Ystads Allehanda.

När den gamla avlidne ålen hade dragits upp skickades den i väg till Sötvattenslaboratoriet i Stockholm där åldersgåtan kan få ett svar.

– Nu kanske vi kan få veta åldern med säkerhet. Om otoliten i innerörat finns med kan de se exakt hur gammal den är, säger Tomas Kjellman till Ystads Allehanda.

Att ålen är unik råder det inget tvivel om. Livet i en brunn gav ålen oproportionerligt stora ögon.

Ålar i brunn

Förr stoppade man ålar i brunnen för att de skulle hålla rent och äta upp de maskar eller möss som trillade ner. Brunnsålarna kunde bli väldigt gamla. Det finns berättelser om ålar som bott uppåt 126 år i samma brunn innan man tog upp den.

Ålar kan bara föröka sig i Sargassohavet, och tar sig därifrån till andra kontinenter.

Ålen kan åldersbestämmas om otoliten (en del i innerörat) eller ryggraden skickas i väg för analys.

Källa: Ystads Allehanda och Vattenriket

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!