Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Vargen fortsätter härja - flera får döda i attack

Publicerad

INGELSTORP. Senaste veckan har 19 får dödats i vargattacker. Senast i natt revs fyra får och ett skadades under ett angrepp i Ingelstorp.

Bara under den senaste veckan har 19 får och ett rådjur dödats av varg i Skåne. Förra helgen dödades nio får under en vargattack på en gård i Östra Sallerup, utanför Hörby och i tisdags fick ytterligare sex får sätta livet till under en attack i Fränninge. Ett vittne uppmärksammade i onsdagskväll en varg röra sig i ett område mellan Bollerup och Tosterup, den ska sedan ha gått till attack mot ett rådjur.

– Personen såg när vargen dräpte rådjuret, uppger Krister Henriksson på länsstyrelsen i Skåne till Ystads Allehanda.

Natten till lördagen kom ett nytt larm om fyra rivna får och ett skadat får i Ingelstorp i Ystads kommun.

"Rovdjurspolitiken har rasat samman"

Det är det fjärde angreppet på en vecka i samma geografiska område och man misstänker att det rör sig om en och samma varg.

– Det är viktigt för oss att kunna identifiera vilken individ det rör sig om och vi kommer att intensifiera letandet efter spillning eller andra spår så att vi kan ta DNA-prov. Vi tar gärna emot tips från allmänheten om man hittar vargspillning i det här området, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, Skåne ansökte tidigare i veckan hos Naturvårdsverket om skyddsjakt på vargen. Men Länsstyrelsen Skåne avråder från skyddsjakt.

Något som upprör LRF:s vice regionordförande Stig Lundström.

– Beslutet är en direkt konsekvens av att hela rovdjurspolitiken har rasat samman, om det hade funnits fungerande provtagning så hade man enkelt kunna fastställa vargens DNA, säger han till Kvällsposten.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag