Vargen dödade fyra lamm och två tackor i närheten av Halmstad. Vargen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jeppe Gustafsson / Scanpix
Vargen dödade fyra lamm och två tackor i närheten av Halmstad. Vargen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jeppe Gustafsson / Scanpix

Vargattack i Halland
– "Utsläpat ur hagen"

Publicerad

En bekräftad vargattack har skett i trakterna kring Halmstad.

Vargen dödade totalt sex får i en hage och hade även ätit på flera av dem.

– Ett av lammen var också utsläpat ur hagen, säger Magnus Nystrand, besiktningsman och naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Attacken ska ha skett någon gång natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan i Simlångsdalen öster om Halmstad.

När fårägare kom ut i hagen möttes han av sex döda djur – fyra lamm och två tackor. Fåren hittades längs med stängslet på en sträcka på ungefär 150 meter

– Några satt även fast i stängslet, så de hade väl jagats och pressats och ett av lammen var också utsläpat ur hagen, säger Magnus Nystrand.

Efter att Magnus Nystrand och ytterligare en besiktningsman från länsstyrelsen varit på plats kunde de också konstatera att djuren angripits av en varg.

– Det var kraftiga bett i båda hals, strupe och nacke men även över nosen, lår och bog. Sedan var det även ätit på bröstfettet mellan frambenen, säger Magnus Nystrand.

Över eller under stängslet

Kraften i betten och även deras placering talar för ett vargangrepp

– Hundar tillexempel är mycket slarvigare och mycket sämre på att döda. Det är ofta många svaga bett över en större yta och ofta också lågt på kroppen, säger Magnus Nystrand.

Han tror att vargen tagit sig in i hagen antingen genom att krypa in under stängslet eller genom att hoppa över det.

– Det var lite gropigt här och där, men den kan också ha tagit sig in via någon stenmur.

För fårägare är attacken en stor förlust.

– Det är inte roligt att råka ut för det här. Jag hade 15 från början så det är rätt stor del av fåren som strukit med, säger han till Hallandsposten.

Få attacker i Halland

Enligt Magnus Nystrand har Halland, så här lång, varit relativt förskonade från vargattacker. De senaste åren har det skett ungefär en attack per år och några aktuella vargobservationer har inte heller gjorts.

– De senaste från närområdet är Osby i norra Skåne och ett angrepp i Ålaryd i Vaggeryds kommun i Jönköpings län för ungefär en vecka sedan. Så det är ju relativt nära, en tio mil eller så, säger Magnus Nystrand.

Samma varg

Han utesluter inte att det skulle kunna röra sig om samma varg.

– De kan ju ta sig en maximalt åtta mil på ett dygn, men oftast två eller tre, säger Magnus Nystrand.

Exakt var vargen som gick till attack i Simlångsdalen kommer ifrån eller var den befinner sig just nu är väldigt svårt att spekulera kring, menar han. Han utesluter inte heller att den kan vara kvar i området.

– Det klart det finns en risk för besättningar i närheten också så det kan vara bra att ha lite extra koll. Ökad mänsklig närvaro är bra, ta in djuren på nätterna är effektivt eller flytta dem närmare gården.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag