Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vargattack i Halland
– "Utsläpat ur hagen"

Vargen dödade fyra lamm och två tackor i närheten av Halmstad. Vargen på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Jeppe Gustafsson / Scanpix

En bekräftad vargattack har skett i trakterna kring Halmstad.

Vargen dödade totalt sex får i en hage och hade även ätit på flera av dem.

– Ett av lammen var också utsläpat ur hagen, säger Magnus Nystrand, besiktningsman och naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Attacken ska ha skett någon gång natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan i Simlångsdalen öster om Halmstad.

När fårägare kom ut i hagen möttes han av sex döda djur – fyra lamm och två tackor. Fåren hittades längs med stängslet på en sträcka på ungefär 150 meter

– Några satt även fast i stängslet, så de hade väl jagats och pressats och ett av lammen var också utsläpat ur hagen, säger Magnus Nystrand.

Efter att Magnus Nystrand och ytterligare en besiktningsman från länsstyrelsen varit på plats kunde de också konstatera att djuren angripits av en varg.

– Det var kraftiga bett i båda hals, strupe och nacke men även över nosen, lår och bog. Sedan var det även ätit på bröstfettet mellan frambenen, säger Magnus Nystrand.

Över eller under stängslet

Kraften i betten och även deras placering talar för ett vargangrepp

– Hundar tillexempel är mycket slarvigare och mycket sämre på att döda. Det är ofta många svaga bett över en större yta och ofta också lågt på kroppen, säger Magnus Nystrand.

Han tror att vargen tagit sig in i hagen antingen genom att krypa in under stängslet eller genom att hoppa över det.

– Det var lite gropigt här och där, men den kan också ha tagit sig in via någon stenmur.

För fårägare är attacken en stor förlust.

– Det är inte roligt att råka ut för det här. Jag hade 15 från början så det är rätt stor del av fåren som strukit med, säger han till Hallandsposten.

Få attacker i Halland

Enligt Magnus Nystrand har Halland, så här lång, varit relativt förskonade från vargattacker. De senaste åren har det skett ungefär en attack per år och några aktuella vargobservationer har inte heller gjorts.

– De senaste från närområdet är Osby i norra Skåne och ett angrepp i Ålaryd i Vaggeryds kommun i Jönköpings län för ungefär en vecka sedan. Så det är ju relativt nära, en tio mil eller så, säger Magnus Nystrand.

Samma varg

Han utesluter inte att det skulle kunna röra sig om samma varg.

– De kan ju ta sig en maximalt åtta mil på ett dygn, men oftast två eller tre, säger Magnus Nystrand.

Exakt var vargen som gick till attack i Simlångsdalen kommer ifrån eller var den befinner sig just nu är väldigt svårt att spekulera kring, menar han. Han utesluter inte heller att den kan vara kvar i området.

– Det klart det finns en risk för besättningar i närheten också så det kan vara bra att ha lite extra koll. Ökad mänsklig närvaro är bra, ta in djuren på nätterna är effektivt eller flytta dem närmare gården.