Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varg stryker omkring i Småland och Skåne

VARGEN. En varg stryker omkring i Vimmerbytrakten. Elin Karlsson, 16, såg den på en liten länsväg norr om Vimmerby.

13 får hittas ihjälbitna av en varg på en gård i Knäred i Halland.

Samtidigt stryker en varg omkring i Småland och i Skåne har nästan 80 får dödats bara den senaste månaden.

Länsstyrelsen misstänker att den senaste tidens attacker i södra Sverige kan ha orsakats av flera olika vargar.

SYDSVENSKA VARGATTACKER I ÅR

 • 17 februari: ­Lessebo. Ett får dödas av en varg. DNA-spår visar att det är samma varg som tidigare synts då och då i Småland under ett års tid.
 • 30 september: Arnaskruv. Fem får hittas rivna i Arnaskruv strax söder om Kosta. Två DNA-spår säkras från blod och en pälstuss.
 • 10-11 oktober: Skurup. En varg river ett 20-tal får på Näsbyholms gods utanför Skurup.
 • 12 oktober: Smygehuk. Anna Krämer och Åsa Veilgersson från Smygehuk möter en varg mitt inne bland bostadshusen. Misstänkta vargspår omkring 10 centimeter i diameter med en steglängd på 192 centimeter kan säkras i närheten av Latituden i Smygehamn.
 • 14 oktober: Skabersjö. Tips om att varg har setts i utkanten av byn. Inga spår hittas men länsstyrelsen uppmanar bönderna i området att vara vaksamma.
 • 22-29 oktober: Simrishamn. 20 får dödas, 20 skadas och måste avlivas vid Ravlunda. En hund misstänks.
 • 31 oktober: ­Raskarum. Fyra får hittas döda och två får avlivas i Raskarum vid S:t Olof. Även här tros det vara en hund som är skyldig, men inte samma som i Ravlunda.
 • 1 november: Simrishamn. Tio får hittas döda på Ravlunda skjutfält. Återigen misstänker man att det är en hund som har rivit dem.
 • 3 november: Tomelilla. Bengt Sjöberg ser vad han tror är en varg nära sitt hem.
 • 5 november: Kivik. En flicka som rider i skogarna runt Haväng säger sig ha se en varg. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas.
 • 13 november: DNA-analys visar att det definitivt är en varg som dödat fåren, som man först trodde dödades av en hund på Ravlunda.
 • 17 november: Smygehamn. Flera ­personer ser en varg precis utanför en ­villatomt i Smygehamn. Misstänkta ­vargspår säkras.
 • 26 november: Pjätteryd. Sex får hittas ihjälbitna natten till måndagen norr om Pjätteryd utanför Älmhult.

Martin Broberg från länsstyrelsen åkte i går till Knäred för att inspektera betten på de 13 tackor och lamm som hittats ihjälbitna.

Flera var dödade med kraftiga hugg i hals eller nacke.

- Två av dem hade hela halskotpelaren sönderbiten. För det krävs en oerhörd kraft och därför är jag helt övertygad om att det är en varg, förklarar Martin Broberg, som är rovdjursansvarig på myndigheten i Halland.

Men några av de döda kropparna var helt orörda.

- Vi kunde inte hitta en skråma. Fåren blir oerhört stressade i en sådan situation att de helt enkelt dör. De är känsliga, förklarar Martin Broberg.

Fick in tre änmälningar i går

Samtidigt hade länsstyrelsen i Kalmar i går kväll fått in tre stycken anmälningar från personer som sett en varg stryka omkring i Vimmerbytrakten i Småland.

En av dem var Elin Nilsson, 16:

- Först gick vargen framför bilen och sedan in på en väg och försvann i skogen. Jag var chockad eftersom jag inte sett en varg så här i det vilda, säger hon.

Experten: Troligen en varg

Mattias Persson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen Kalmar, bekräftar händelsen:

- Vi har haft en kvalitetssäkrare som tittat på bilderna av vargen och det tillsammans med de tre observationerna, gör att det sannolikt rör sig om en varg.

Sedan oktober har flera vargattacker skett i södra Sverige. Nu senast i måndags morse bets sex får ihjäl norr om Pjätteryd utanför Älmhult. I Skåne har minst 75 får dödats, först på Näsbyholms gods utanför Skurup och sedan vid flera tillfällen i S:t Olof på Österlen och Ravlunda.

30 av Ulfs får dödades

Ägaren till fåren på Ravlunda, Ulf Pyk, fick 30 av sina får dödade. Ytterligare 10 blev så svårt skadade att de var tvungna att avlivas. Han var orolig över att ingen hade lyckats fånga in vargen som stryker omkring.

- Det kan ju ske igen när som helst, sa Ulf Pyk då till Kvällsposten.

Och anmälningar från folk som sett vargar strömmar in från både Småland, Skåne och Halland. Senast var det Lotta Lundgren som för lite mer än vecka sedan såg en varg i Smygehamn.

"Stod lugnt och tittade"

- Vargen stod lugnt och tittade på våra barn som badade i en tunna utomhus, berättade Lotta Lundgren då för Kvällsposten.

Länsstyrelsen menar därför att attackerna beror på flera vargar än man tidigare trott.

- Vi kan utgå ifrån att det handlar om flera vargar om attackerna ligger nära i tid. Det skulle inte förvåna mig, vi har haft en ökning av vargstammen och de blir allt vanligare, säger Martin Broberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!