Varg spårad i Småland

VARGSPÅR. Ännu en varg har siktats i Småland. Vargen strök omkring i Högsby samhälle och Conny Johansson, länsstyrelsens rovdjursspårare, följde spåren i fem kilometer.
Foto: Conny Johansson

Här är bildbeviset på att ännu en Smålandsvarg stryker omkring i tättbebyggda områden. 

Conny Johansson, länsstyrelsens rovdjursspårare i Kalmar län, följde spåren i fem kilometer och dokumenterade allt med sin kamera. 

- Det här är bara början. Jag tror här blir gott om vargar i framtiden, säger han.

Det var i tisdags kväll som flera invånare i Högsby, sex mil nordväst om Kalmar, med egna ögon fick se den aktuella vargen.

 - En person såg när den försökte ta sig under ett taggtrådsstängsel men sedan backade tillbaka. En annan såg den på 20 meters håll när den försökte ta sig över väg 34, säger Conny Johansson.

 Han kallades till platsen och spårade efteråt tass för tass i fem kilometer och fick alla kriterier uppfyllda för att det verkligen varit en varg på besök. Vargen strök förbi nära flera hus i Högsby innan den till sist vände och styrde söderut.

 - Är det en hona är hon här för att bilda revir och är det en hane är han ute för att hitta en hona som redan har revir. Vi får räkna med att det då och då dyker upp vargar i länet.

 Conny Johansson tror att den aktuella vargen kommer från det så kallade vargbältet mellan Värmland och Dalarna.

 - Där är ganska fullt med varg i dag och de som ska utvandra måste ta sig antingen norrut eller söderut.

Se över stängsel

 Förra året vandrade den numera riksbekanta vargen Kynna genom delar av Kalmar län och rev ett tiotal får. Ungefär samtidigt rapporterades om ett annat vargangrepp på en får­besättning på Vikbolandet.

 Djurägare känner i dag ängslan och flera Kvällsposten talat med befarar att om utvecklingen fortsätter kan bli svårt att hålla markerna öppna med tamdjur.

 - Det enda vi kan göra är att uppmana djurägarna att se över sina stängsel, säger Mattias Persson, viltvårdsansvarig på länsstyrelsen i Kalmar. Det finns bra elstängsel och också möjlighet att söka om bidrag för insatsen.

Ta det lugnt och prata

 Till jägare som jagar med lösspringande hund säger Mattias Persson att sannolikheten för att hundarna ska råka illa ut är ganska liten.

Vad säger man då till ­allmänheten som känner ­obehag inför mötet med vargen?

 - Att ingen i modern tid har dödats av varg. Det finns alltså ingen anledning att drabbas av panik. Det bästa är att ta det lugnt och prata med djuret. Förmodligen går vargen direkt därifrån.

FAKTA

Andra vargar vi minns


Skånevargen: Varghanen som fångades med sömn-ampull och flyttades till Dalarna 1984. Den vandrade söderut igen och sköts i Halland.
Ylva: Vargtik i Värmland som var närgången mot människor och hundar. Den sköts i skyddsjakt 1992.
Storstadsvargen: Vargen som irrade runt i Stockholmsområdet i flera veckor 2005. Den simmade bland annat utanför Lidingö. På E4:an blev den påkörd och dog direkt. Troligen var det en ungvarg som vandrat från Dalarna, Värmland eller Närke.
Kynna: Vargtiken som sköts i november 2011 under skyddsjakt utanför Älmhult efter att ha rivit ihjäl ett stort antal får inom sitt revir.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!