Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varg dödade 20 får vid Skurup "Ett slagfält"

Resterna av vargens blodiga attack har samlats ihop på godsets gårdsplan. Sammanlagt hittades 20 döda får på Näsbyholms gods utanför Skurup. Foto: Ludvig Thunman
Här i den fridfulla hagen bröts idyllen i går morse när vargen gick till attack och dödade 20 får. Foto: Ludvig Thunman
Personalen på Näsbyholm gods flyttade i går så många som möjligt att fåren till hagar närmare boningshusen. Foto: Ludvig Thunman

SKURUP. Här ligger vargens offer.

Vid attacken i går morse dödade vargen 20 får i hagen på Näsbyholms gods utanför Skurup.

- Det såg ut som ett slagfält, säger fårskötaren Jonas Gustavsson.

Nu finns det risk att den förmodat unga hanvargen slår till igen.

Skånevargen 1984

 

 

 

 

 

 
Det var den första vargen i Skåne - åtminstone den första som fotograferades.
Sommaren 1984 kom det allt fler rapporter om att en vild varg strövade omkring i sydvästra Skåne. Experterna var skeptiska, men de tvingades ge med sig när polisen den 2 juni sköt vargen med en bedövningspil på en veteåker i Västra Värlinge utanför Vellinge. Jakten förevigades av Arbetets fotograf Krister Malmström och bilden utsågs senare till Årets bild. Vargen transporterades några dagar senare till Dalarna där den släpptes fri

Fåren ligger samlade i en makaber hög på gårdsplanen utanför godsets slakteri. De är skinnflådda så att länsstyrelsen personal närmare ska kunna undersöka deras skador.

Men det är ingen som tvekar om vad det är som dödat fåren.

- Det syns på bettskador och på angreppssätt att det med allra största sannolikhet är en varg, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

"Möttes av en sorglig syn"

Det var godsets jägare som upptäckte de döda men fort­farande varma fårtackorna i går morse i en av de stora hagar som omger Näsbyholm.

- Han ringde mig och ute i hagen möttes jag av en sorglig syn, säger Jonas Gustavsson som varit godsets fårskötare i fem år.

Han arbetade till mörkrets inbrott i går kväll för att flytta så många får som möjligt till hagar närmre boningshusen där de är lite mer synliga.

- Det är omöjligt att flytta alla, här finns över 1 500 får, säger han. Men vi gör så gott vi kan.

"Vi är förtvivlade"

Markägaren, friherre Dick von Blixen-Finecke, gav sig också ut på ägorna under kvällen för att i görligaste mån vakta fåren.

- Vi är förtvivlade över det här, säger han. Det är ju inget vi är vana vid så här långt söderut. Det är en väldigt jobbig situation eftersom det inte går att skydda alla fåren.

Trodde först på hundar

Dick von Blixen-Finecke hjälpte själv till med att samla in de döda fåren i går.

- Det var en förfärlig syn, säger han. En del av dem hittade vi i kanalerna. De hade drunk­nat när de försökte fly undan vargen. Nu kan vi bara hoppas på att vargen är borta, men jag har förstått att de gärna åter­vänder till samma ställe.

När rovdjurshandläggare Nils Carlsson först fick larmet trodde han det handlade om lösspringande hundar.

- Det är det vanligaste, säger han. Men väl på plats i Näsbyholm insåg vi att det måste vara en varg. Det är ett vanligt fenomen bland rovdjur att döda mycket mer än de behöver.

- Om de tar en hjort ute i naturen så är de övriga borta. Men i en fårhage fortsätter de andra att springa omkring, vilket väcker vargens jaktinstinkt. Det blir en onaturlig situation, ungefär som en räv i ett hönshus.

Men 20 får i en enda attack?

- Det är en hög siffra, men inte uppseendeväckande hög.

Det har inte förekommit några vargobservationer i Skåne sedan i april förra året.

- Och vi har inte haft några attacker sedan i oktober 2009 då en varg dödade 17 får i Norra Sandby utanför Hässleholm, säger Nils Carlsson. Men det kommer att bli allt vanligare med vargar i Skåne i och med att vargstammen växer.

Befarar nya attacker

Han befarar att vargen kommer att gå till förnyad attack i området.

- Vi vet av erfarenhet att den risken är förhöjd den närmste tiden. Det här djuret vet nu att här finns mat. Men det finns också en möjlighet att den är långt borta vid det här laget. En varg vandrar både snabbt och långt - upp till 15 mil på ett dygn.

Tror på ung hanvarg

Nils Carlsson är övertygad om att det rör sig om en ung hanvarg.

- De vandrar långt i sin jakt på en hona som valt ut ett revir. Och han kan ju inte gärna veta att det troligen inte finns några sådana så här långt söderut.

Länsstyrelsen har uppmanat fårägarna i trakten att öka sin tillsyn och vara extra uppmärksamma den närmaste tiden.

- På Näsbyholm hjälper vi till med att sätta upp lapptyg, remsor som fladdar i vinden och som förhoppningsvis skrämmer vargen, säger Nils Carlsson.

Däremot finns det, enligt honom, ingen anledning för människor att vara rädda.

- Nej, vi brukar alltid säga att man ska ha respekt för vilda djur, men vargen är inte ett djur som vi anser vara farligt för människan på något sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!