Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varg attackerade och dödade får i Småland

En syn som vi får vänja oss vid? Vargangrepp på får och andra tamdjur kommer sannolikt bli vanligare även i södra Sverige menar Mattias Persson.

Varg angrep får i Åd i Torsås kommun under natten mot tisdagen. Två får dödades och ett skadades allvarligt.

– Inte alls särskilt roligt det här, säger fårägaren Evert Nilsson.

Det var under natten mot tisdagen som en varg attackerade fårhagen. Evert Nilsson, som äger fåren, såg de döda fåren från sitt fönster på morgonen. Han förstod att det var ett vargangrepp när han såg rivsåren och betten på djuren. I närheten av de döda djuren fann Evert Nilsson ett tredje får som blödde från halsen, kort därpå fick det avlivas. Vilket tidningen Barometern skrivit om tidigare.

– Det här var inte alls särskilt trevligt det här. Tre tackor döda och två lammungar som är försvunna. Dessutom har jag fyra lammungar som nu saknar sin mamma, säger en uppgiven Evert Nilsson.

"Fårstängsel duger gott som skydd"

Vargattacken är den andra attacken på kort tid i området. I slutet av mars hittade en markägare en död älg som dödats av en kringströvande varg. Enligt Mattias Persson, som är rovdjurssamordnare i Kalmar län, så har vargpopulationen i södra Sverige överlag blivit större. Det innebär att det är många varghanar som nu söker nya revir.

– Sannolikheten att vargar vandrar ner hit blir bara större och större. Man kan då anta att vargangreppen på tamdjursbesättningarna blir fler. Speciellt om stängslen är i dåligt skick. Men ett vanligt fårstängsel duger gott som skydd, säger Mattias Persson.

Stor kostnad

Men att hänga in ett stort betesområde kan bli dyrt för fårägare som Evert Nilsson.

– Det är stora ytor som mina får använder. Att sätta upp stängsel skulle bli en stor kostnad. Det är inte ekonomiskt möjligt, säger han.

Istället får Evert Nilsson nu ta in sina får på natten, men alla får inte plats så Evert får försöka vaka över djuren själv.