En syn som vi får vänja oss vid? Vargangrepp på får och andra tamdjur kommer sannolikt bli vanligare även i södra Sverige menar Mattias Persson.
En syn som vi får vänja oss vid? Vargangrepp på får och andra tamdjur kommer sannolikt bli vanligare även i södra Sverige menar Mattias Persson.

Varg attackerade och dödade får i Småland

Publicerad

Varg angrep får i Åd i Torsås kommun under natten mot tisdagen. Två får dödades och ett skadades allvarligt.

– Inte alls särskilt roligt det här, säger fårägaren Evert Nilsson.

Det var under natten mot tisdagen som en varg attackerade fårhagen. Evert Nilsson, som äger fåren, såg de döda fåren från sitt fönster på morgonen. Han förstod att det var ett vargangrepp när han såg rivsåren och betten på djuren. I närheten av de döda djuren fann Evert Nilsson ett tredje får som blödde från halsen, kort därpå fick det avlivas. Vilket tidningen Barometern skrivit om tidigare.

– Det här var inte alls särskilt trevligt det här. Tre tackor döda och två lammungar som är försvunna. Dessutom har jag fyra lammungar som nu saknar sin mamma, säger en uppgiven Evert Nilsson.

"Fårstängsel duger gott som skydd"

Vargattacken är den andra attacken på kort tid i området. I slutet av mars hittade en markägare en död älg som dödats av en kringströvande varg. Enligt Mattias Persson, som är rovdjurssamordnare i Kalmar län, så har vargpopulationen i södra Sverige överlag blivit större. Det innebär att det är många varghanar som nu söker nya revir.

– Sannolikheten att vargar vandrar ner hit blir bara större och större. Man kan då anta att vargangreppen på tamdjursbesättningarna blir fler. Speciellt om stängslen är i dåligt skick. Men ett vanligt fårstängsel duger gott som skydd, säger Mattias Persson.

Stor kostnad

Men att hänga in ett stort betesområde kan bli dyrt för fårägare som Evert Nilsson.

– Det är stora ytor som mina får använder. Att sätta upp stängsel skulle bli en stor kostnad. Det är inte ekonomiskt möjligt, säger han.

Istället får Evert Nilsson nu ta in sina får på natten, men alla får inte plats så Evert får försöka vaka över djuren själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag