Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdpersonalens krav: ”Agera eller stäng ner”

Undersköterskorna Victoria Söderberg och Isabell Lundberg arbetar på den avdelning som i ett öppet brev slår larm om underbemanning på Blekingesjukhuset.
Foto: Privat
På geriatriska avdelningen beskriver personal att man tvingas prioritera mellan patienters vårdbehov på grund av underbemanningen.
Foto: Privat

I ett öppet brev slår personal vid den geriatriska avdelningen på Blekingesjukhuset larm om så allvarlig personalbrist att vårdpersonalen går på knä.

– Personalen orkar inte längre, vi är trötta och slutkörda och har fått nog, säger undersköterskan Victoria Söderberg.

Nu säger personal på andra avdelningar på sjukhuset att fler öppna brev är att vänta.

– Att gå till media är enda sättet att få saker att hända, säger en undersköterska.

I ett öppet brev beskriver personal på den geriatriska avdelningen, eller äldreavdelningen, på Blekingesjukhuset i Karlskrona situationen på avdelningen som ohållbar, vilket SVT rapporterat om

”Vi har personal som varit helt uppgivna under kvällen pga tyngden och det vi inte hunnit göra. Det har varit så ansträngt att personalen inte ens vill komma till jobbet imorgon”, skriver personalen i mailet.

Avdelningen är kraftigt underbemannad och personal beskriver de senaste veckorna som fullständigt ohållbara. 

– Vi hinner inte ta hand om alla patienter utan måste prioritera. Så ska det inte vara på ett sjukhus, säger Victoria Söderberg, undersköterska och fackligt arbetsplatsombud.

Hon menar att personalen går på knäna och inte kan arbeta så slitsamma och långa pass som personalbristen tvingar dem till.

– Problemen har pågått väldigt länge men så här jobbigt har vi aldrig haft det tidigare, säger Victoria Söderberg. 

Samtidigt beskriver hon ett organisatoriskt kaos där man på mindre än två år bytt chef fyra gånger. 

Har fått nog

Isabell Lundberg är undersköterska på samma avdelning och den som under torsdagskvällen skickade brevet till regiondirektören Peter Lilja.

– Vi har inte varit jättemycket svar faktiskt. Men vi inväntar och kommer kontakta ledningen varje dag tills det händer något, säger undersköterska Isabell Lundberg. 

Victoria Söderberg och Isabell Lundberg säger att de tidigare varit i kontakt med cheferna kring problemen, men att ingenting hänt. 

Nu har de fått nog.

– Vi kräver omedelbara svar från politiker och ledning eller att avdelningen stängs ner. Personalen orkar inte längre, vi är trötta och slutkörda, säger Victoria Söderberg. 

”Kaos överallt”

Men geriatriska avdelningen är inte ensam. Enligt anonyma källor från andra avdelningar ska problemen vara stora även där. 

– Det är kaos överallt. Det är under all kritik, säger en undersköterska som Kvällsposten pratat med. 

– Det är neddragningar, dåligt samarbete med kommunen och stora brister på kompetent personal, säger hon. 

Undersköterskan menar att personal går på korta vikariat och schemaläggs på avdelningar där de saknar kompetens. Ibland saknas också grundläggande kunskaper i svenska.

– Man slänger in folk på vikariat på olika avdelningar hursomhelst. Det är som om man på Karlskronavarvet skulle ta in en målare när det är brist på svetsare.

Hon hoppas att hennes avdelning är näst på tur att kräva förändring i öppet brev.

– Att gå till media är enda sättet att få saker att hända, berättar hon. 

Problemen är kända

Regiondirektören Peter Lilja har under fredagen varit i kontakt med hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson som kommer att ta kontakt med berörda chefer.

– Det är ytterst allvarligt att få en sådan signal från personalen. Vi jobbar med frågan men uppenbarligen har man inte nått hela vägen, säger han.

Han är sedan tidigare medveten om problemen. 

– Chefer sliter med att hitta kompetent personal sedan ett tag, men det är svårt, säger Peter Lilja.  

FLER NYHETER: Skolbusschauffören låg inlagd med corona i 266 dagar: ”Känslosamt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!