Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdpersonal utsätts för våld och dödshot

Under 2019 rapporterades över 100 händelser på de sydsvenska akutmottagningarna
Akutmottagningen i Växjö har haft problem med hot och våld i flera år, enligt anställda.
Foto: Stefan Ahlrik / 2017 Region Kronoberg, Stefan Ahlrik

De jobbar för att hjälpa människor och rädda liv – men möts av slag i ansiktet och dödshot.

Vårdpersonal på akutmottagningen i Växjö har fått nog av otryggheten.

– Vad händer den dagen jag faktiskt blir upptryckt mot väggen när ingen annan är där? säger undersköterskan Zara Calderon Fenyö.

Problemen med hot och våld som riktas mot anställda på akutmottagningen i Växjö har funnits i flera år. Men på senare tid har det eskalerat, visar avvikelserapporter som har skrivits av vårdpersonal.

– Det här är något som har pågått under lång tid men som har eskalerat. Vi har vågat säga ifrån mer nu känns det som. Innan tog man de här hoten och gjorde inget med det, men vi ska kunna göra vårt jobb utan att känna oss hotade och kränkta, säger Zara Calderon Fenyö.

Hon vet själv hur det är när patienter och anhöriga till patienter riktar frustration och ilska mot personalen.

– Det handlar om folk som blir arga, som vill ge sig på en, som svär mot en. Det händer ofta. Man blir frustrerad, jag förstår inte hur folk tänker. Vi är där för att hjälpa andra.

”Lyckas precis undkomma en skallning”

Flera av hennes kolleger har fått ta emot slag och hotats till livet.

I avvikelserapporterna som Smålandsposten har tagit del av beskriver personalen med egna ord hotfulla situationer på arbetsplatsen. 

I ett fall beskrivs hur en man som blivit misshandlad är ”mycket aggressiv” och lyckas skalla sin kompis som är med honom på akuten.

”Undertecknad försöker också lugna honom genom att förklara att vi vill hjälpa honom. Lyckas precis undkomma en skallning. Han hotar samtliga i arbetsteamet, både poliser, läkare, undersköterskor och sjuksköterskor att han ska döda oss och han hatar oss”, står det i rapporten.

Adam Karlsson berättar att han har fått höra av patienter att om de inte får som de vill så ”kommer ni att få se vad som händer”.

– Jag kan inte i dagens läge säga att jag känner mig trygg på min arbetsplats. Man vet aldrig vem man öppnar dörren för och vad som kan hända, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte säga att patienter och anhöriga är trygga heller i och med situationerna där de måste ta hand om sig själva. Väktare får bara ingripa när slaget väl har skett.

Zara Calderon Fenyö har jobbat på akuten i Växjö i tio år och vittnar om en allt mer utsatt arbetsmiljö.
Foto: Privat
Adam Karlsson jobbar som undersköterska i Växjö.
Foto: Privat

”Jag tänker på mina anhöriga”

Enligt båda undersköterskorna har situationen inte förbättrats trots att sjukhuset har infört en begränsning på två anhöriga per patient och börjat låsa dörren mellan väntrummet och akutmottagningen. 

De upplever dessutom inte att vaktbolaget som tog över närvaron på akuten i vintras inte har bidragit till en känsla av trygghet, utan snarare tvärtom.

– Vad händer den dagen jag faktiskt blir upptryckt mot väggen när ingen annan är där? Det finns mycket bus, jag vet inte vad folk har i fickorna, säger Zara Calderon Fenyö.

Adam Karlsson har jobbat med akutvård i Växjö i fem år, men den rådande situationen har fått honom att överväga att byta jobb.

– Jag trivs fantastiskt bra med mina kolleger, men detta har absolut fått mig att se över vad jag håller på med och vad jag riskerar. Jag tänker på mina anhöriga som jag inte vill ska drabbas på något vis. Skulle det komma en dag då det smäller så sätter jag inte min fot på den arbetsplatsen igen, säger han.

– Nu i somras var det en ambulanskollega som fick ett slag i huvudet och tuppade av på platsen. Där hade jag dragit min gräns.

Kvällsposten har sökt verksamhetschefen Clas Hjertqvist. Till Smålandsposten säger han att han upplever att det har blivit bättre sedan man bytte vaktbolag i vintras, men att det fortfarande förekommer mycket hot.

– Det är inte acceptabelt, men tyvärr så händer det och vi är inte ensamma om det i Sverige, säger han till tidningen.

TV: SD-politiker i Lund spred nazistinlägg – vägrar avgå

Trots partiledningens uppmaning sitter Christoffer Brinkåker kvar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!