Vårdpersonal får sänkt lön – mitt i coronakrisen

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg

En del av vårdpersonalen i Kronoberg får sin lön sänkt – mitt under coronakrisen. 

Det är ett tillfälligt extra ob-tillägg som nu tas bort, skriver Dagens ETC.  

– Från och med nu jobbar alla som jobbar obekväma tider med sämre lön, trots läget, säger Henrietta Serrate (S), regionråd i opposition, till S-tidningen Aktuellt i Politiken. 

Under förra mandatperioden i region Kronoberg införde det socialdemokratiska styret ett extra ob-tillägg, utöver det som redan finns i kollektivavtalet. Tillägget gällde all personal som jobbade obekväma arbetstider inom vården. 

Enligt Dagens ETC var syftet att locka personal till yrket och minska kostnaderna för hyrpersonal. 

När beslutet fattades valde man dock att tidsbegränsa det fram till 31 mars i år. Det har därför nyss tagits bort, trots den pågående coronakrisen. 

Sven Sunesson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg, säger till Dagens ETC att styrelsen lät beslutet som fanns löpa ut, eftersom att det var det som stod i det tidigare fattade beslutet. 

– Det är klart att tajmingen blev inte alldeles perfekt. Beslutet var fattat för två är sedan att det skulle sluta nu, det ar det vi tog fasta på. Det blir så ibland. 

”Vill jobba med fasta löner” 

Man valde inte att förlänga det i sin dåvarande form. I stället införde regionstyrelsen ett annat extra tillägg för nattpersonalen inom yrken som är knutna till Vårdförbundet. Det ges då till sjuksköterskor och inte undersköterskor, som inte är medlemmar i just det facket. 

Socialdemokraterna vill förlänga det tidigare tillägget, enligt Dagens ETC. Men Sven Sunesson i regionstyrelsen säger till tidningen att ledningen vill följa kollektivavtalet rakt av. 

– Vi vill jobba med fasta löner. Tillägg ger naturligtvis bra extra tillägg till den som får det, men det skapar en ojämlikhet inom yrkesgrupperna. Det är det ena skälet. Det andra är att vi inte har några problem att besätta tjänsterna när det gäller exempelvis undersköterskor och måltidsbiträden. Då finns det inget skäl att ha tillägget. 

I Kronoberg har nu sju personer mist livet i covid-19. 13 personer vårdas på sjukhus. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!