Vården missade pojkes hjärntumör – i sex år

Ivo riktar hård kritik mot vårdens hantering.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN
Pojken fick vänta i sex år på rätt diagnos.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Från nio års ålder led han av svår huvudvärk. Han diagnostiserades med migrän, skickades till sjukgymnast och beordrades akupunktur. 

Efter sex års feldiagnostisering konstaterades att pojken hade en hjärntumör och hydrocefalus, för mycket vätska i och runt hjärnan.

Nu riktar Ivo kritik mot vårdens behandling av fallet.

Pojkens 23-åriga storasyster har funnits vid hans sida sedan första besöket på vårdcentralen i Fosietorp där hennes lillebror blev stammis. 

– I början blev han hemskickad med alvedon. Sen feldiagnostiserad med migrän. Vi har helt tappat tilliten till vården, säger hon.  

Huvudvärken förvärrades successivt och hennes hennes lillebror drabbades även av yrsel, illamående och svimningar. Ibland lyckades han ta sig till skolan bara en dag per vecka. Familjen träffade många olika läkare på Fosietorp vårdcentral genom åren. Trots pojkens huvudvärksproblematik var det ingen av dem som tog symptomen på allvar.

– Våra föräldrar bad flera gånger om magnetröntgen men ingenting hände, berättar pojkens syster. 

”Jag kände rädsla”

Efter sex år fick den då 15-åriga pojken till slut en akutremiss. Ändå dröjde det innan magnetröntgen genomfördes. Där konstaterades att pojken hade en hjärntumör och hydrocefalus, för mycket vätska i och runt hjärnan.

– Chocken i den stunden var nog den största jag någonsin upplevt. Det var blandade känslor och tankar. Jag kände rädsla i början, säger pojken.

Familjen gjorde en anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) som nu riktar stark kritik mot Fosietorp vårdcentral. 

”Utredningen av patientens förändrade huvudvärksmönster var inte tillräckligt skyndsam. Vårdgivaren säkerställde inte en patientsäker remisshantering.”

Pojkens hydrocefalus opererades för två år sedan. Huvudvärken har försvunnit men hans hjärnkapacitet är nedsatt. Hjärntumören är kvar eftersom den är svåropererad och pojken fortsätter att gå på kontroller. 

– Att jag var tvungen att vänta i flera år för att få nödvändig vård är helt oacceptabelt och jag tycker inte att någon ska behöva gå igenom något liknande, säger den i dag 17-åriga pojken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!