Vården missade knölen - visade sig vara cancer

Det tog Region Kronoberg tre år att upptäcka kvinnans cancerknöl
Foto: TOMAS LEPRINCE
Pär Lindgren, regional chefläkare på Region Kronoberg
Foto: STEFAN AHLRIK

Kvinnan påpekade knölen redan 2013. Det tog tre år innan Region Kronoberg tog henne på allvar. Det visade sig att kvinnan hade bröstcancer.

–  De saker som vården har gjort kan vara advekvata, säger Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg. 

Första gången kvinnan påpekade att hon känt en knöl i sitt ena bröst var i början av 2013. Det skriver Smålandsposten om på måndagen.

Trots att kvinnan berättade om knölen i samband med en mammografiundersökning gjordes inga åtgärder, inte ens en notering i hennes journal.

När hon återkom för samma rutinundersökning 2015 påtalade hon återigen knölen. Ändå gjordes det fortfarande ingen ultraljudsundersökning av bröstet, vilket ska ske enligt vårdens rutiner.

Första fallet i regionen

Det krävdes att kvinnan återigen uppsökte vården, det var sommaren 2016 efter att hon fått besvär med bröstet. Då genomfördes slutligen alla nödvändiga undersökningar och bröstcancer konstaterades.

Pär Lindgren är regional chefläkare på region Kronoberg. Han säger att det här är det första fallet av sin sort som han känner till i regionen.

– Här har vi en jättetydlig rutin som har fallerat av något skäl. Det här har fungerat utomordentligt annars. De har en tydlig rutin på röntgen, säger Pär Lindgren. 

Till de som känner oro för att inte bli tagna på allvar av vården säger Pär Lindgren att man alltid ska berätta om knölar och inte vänta. 

– Berätta att du har en annan uppfattning. Mammografi är inte hundraprocenting. Det är det också bra om man känner till. Känner man en knöl så ska man inte gå och vänta på mammografiscreeningen, men många knölar är inte farliga. 

Har anmält sig själva

Pär Lindgren berättar att kvinnan nu är omhändertagen .

– Jag vet inget om hennes slutliga prognos i nuläget. Hon mår bättre nu har jag hört iallafall.

Region Kronoberg anmäler nu sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Maria. De har gått ut med ett pressmeddelande om att den aktuella kliniken nu har sett över sina rutiner och vidtagit åtgärder. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!