Det tog Region Kronoberg tre år att upptäcka kvinnans cancerknöl Foto: TOMAS LEPRINCEDet tog Region Kronoberg tre år att upptäcka kvinnans cancerknöl Foto: TOMAS LEPRINCE
Det tog Region Kronoberg tre år att upptäcka kvinnans cancerknöl Foto: TOMAS LEPRINCE
Pär Lindgren, regional chefläkare på Region Kronoberg Foto: STEFAN AHLRIKPär Lindgren, regional chefläkare på Region Kronoberg Foto: STEFAN AHLRIK
Pär Lindgren, regional chefläkare på Region Kronoberg Foto: STEFAN AHLRIK

Vården missade knölen - visade sig vara cancer

Publicerad

Kvinnan påpekade knölen redan 2013. Det tog tre år innan Region Kronoberg tog henne på allvar. Det visade sig att kvinnan hade bröstcancer.

–  De saker som vården har gjort kan vara advekvata, säger Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg. 

Första gången kvinnan påpekade att hon känt en knöl i sitt ena bröst var i början av 2013. Det skriver Smålandsposten om på måndagen.

Trots att kvinnan berättade om knölen i samband med en mammografiundersökning gjordes inga åtgärder, inte ens en notering i hennes journal.

När hon återkom för samma rutinundersökning 2015 påtalade hon återigen knölen. Ändå gjordes det fortfarande ingen ultraljudsundersökning av bröstet, vilket ska ske enligt vårdens rutiner.

Första fallet i regionen

Det krävdes att kvinnan återigen uppsökte vården, det var sommaren 2016 efter att hon fått besvär med bröstet. Då genomfördes slutligen alla nödvändiga undersökningar och bröstcancer konstaterades.

Pär Lindgren är regional chefläkare på region Kronoberg. Han säger att det här är det första fallet av sin sort som han känner till i regionen.

– Här har vi en jättetydlig rutin som har fallerat av något skäl. Det här har fungerat utomordentligt annars. De har en tydlig rutin på röntgen, säger Pär Lindgren. 

Till de som känner oro för att inte bli tagna på allvar av vården säger Pär Lindgren att man alltid ska berätta om knölar och inte vänta. 

– Berätta att du har en annan uppfattning. Mammografi är inte hundraprocenting. Det är det också bra om man känner till. Känner man en knöl så ska man inte gå och vänta på mammografiscreeningen, men många knölar är inte farliga. 

Har anmält sig själva

Pär Lindgren berättar att kvinnan nu är omhändertagen .

– Jag vet inget om hennes slutliga prognos i nuläget. Hon mår bättre nu har jag hört iallafall.

Region Kronoberg anmäler nu sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Maria. De har gått ut med ett pressmeddelande om att den aktuella kliniken nu har sett över sina rutiner och vidtagit åtgärder. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag