Mannen sökte hjälp efter ett självmordsförsök men fick gå hem efter två timmar. Två dagar senare gjorde han ett nytt försök. "Jag är så rädd att han ska göra det igen", säger hans pappa. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENMannen sökte hjälp efter ett självmordsförsök men fick gå hem efter två timmar. Två dagar senare gjorde han ett nytt försök. "Jag är så rädd att han ska göra det igen", säger hans pappa. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Mannen sökte hjälp efter ett självmordsförsök men fick gå hem efter två timmar. Två dagar senare gjorde han ett nytt försök. "Jag är så rädd att han ska göra det igen", säger hans pappa. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Hans Brauer, verksamhetschef på psykiatrin i Malmö, säger att patienter som söker hjälp först blir medicinskt bedömda. Sedan fattas beslut om de ska läggas in eller ej. Foto: REGION SKÅNEHans Brauer, verksamhetschef på psykiatrin i Malmö, säger att patienter som söker hjälp först blir medicinskt bedömda. Sedan fattas beslut om de ska läggas in eller ej. Foto: REGION SKÅNE
Hans Brauer, verksamhetschef på psykiatrin i Malmö, säger att patienter som söker hjälp först blir medicinskt bedömda. Sedan fattas beslut om de ska läggas in eller ej. Foto: REGION SKÅNE

"Vården är sjuk – varför hjälpte de honom inte?"

Publicerad

Den 30-årige mannen hamnade på psykakuten efter ett självmordsförsök men fick gå hem efter två timmar.

Nu vårdas han på sjukhus för ett nytt försök – två dagar efter att han skrevs ut.

– Jag förstår inte varför vården inte hjälpte honom när han kom in första gången. Jag är så oerhört ledsen, säger hans pappa. 

Rösten är grov men spricker flera gånger när pappan berättar om sin 30-årige son som nu ligger på Skånes universitetssjukhus i Malmö med oklara skador efter att ha försökt ta sitt liv i helgen.

– Jag var och hälsade på honom i lördags. Han tyckte det var skönt att jag höll om honom, vi pratade lite. Men det var jobbigt, för oss båda, säger pappan.

Han vill berätta om det inträffade för att sätta fokus på psykiatrivården, som han anser inte fungerar tillfredställande. För om den vore bra hade hade hans son aldrig hittats på sitt lägenhetsgolv i helgen, då hade han redan varit inlagd och fått vård.

– Så känner vi anhöriga, vi känner att vården är sjuk, fel. 

Var på begravning

I onsdags hade sonen varit på en närståendes begravning. Några timmar senare försökte han ta sitt liv.

Han räddades i sista stund och togs omedelbart till akutpsykiatrin i Malmö. Men bara två timmar senare var han därifrån igen.

– Med en burk lugnande tabletter i handen. Det var allt, säger pappan.

Och ytterligare några dagar senare hände det igen. En av hans vänner anade oråd och hittade honom hemma, till synes okontaktbar.

Fick skador 

Sonen togs omedelbart till sjukhus. Där vårdas han enligt pappan med skador han ådrog sig.

– Vi vet inte hur länge han låg där men tydligen låg han i samma ställning så länge att musklerna i benen tog stryk när syret tog slut, säger pappan.

Han är besviken på vården och bemötandet som sonen fick och anser att sonen borde ha blivit inlagd redan efter det första besöket.

– Jag kan inte alls förstå hur de skickar hem honom. Hur kan man skicka hem någon som vill ta livet av sig? Det är jättejobbigt, jag mår skitdåligt!

Hans Brauer, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Malmö, kan med hänvisning till patientsekretessen inte närmare kommentera händelserna.

– Men först och främst vill jag beklaga vad som har hänt. Om det visar sig att något har gått fel kommer vi att inleda en internutredning och eventuellt göra en lex Maria-anmälan, säger han.

Psykiatrichefen: "Alla blir bedömda"

Patienter som söker psykiatrisk vård blir medicinskt bedömda av personalen.

– Det gör man på alla och den sker på samma sätt. Man gör bland annat en bedömning av suicidrisken och tar ställning till fortsatt omhändertagande. Finns det en risk för suicid eller annan psykisk ohälsa kan man bli inlagd, säger Hans Brauer och fortsätter:

– Blir personen inte inlagd har det gjorts en bedömning av att man inte var i behov av det, men som sagt kan jag inte uttala mig om just det här fallet med hänvisning till patientsekretess.

Pappan säger att hans son har fått besök av psykiatrins team på sjukhuset. Men han vågar inte sia om framtiden, den är för oviss.

– Men jag är så rädd, rädd att han kommer försöka igen. Jag vill bara att han ska få hjälp.

Hjälp finns att få

Har du tankar om självmord, här finns hjälp att få.

 

Mind - Självmordslinjen

 

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

 

www.mind.se

 

Nationella hjälplinjen

 

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

 

Jourhavande medmänniska

 

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

 

www.jourhavande-medmanniska.se

 

BRIS vuxentelefon

 

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

 

Tel: 116 111.

 

Aktuella öppettider på www.bris.se

 

Svenska kyrkan

 

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06.

 

Ring 112 och be om att bli kopplad.

 

SPES telefonjour

 

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22.

 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag