Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdcentraler utesluter rullstolsburna – utreds

Dagens toppnyheter – inrikes
Flera vårdcentraler i Malmö möter inte kraven på tillgänglighet. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Rullstolsburna kan inte komma in på flera vårdcentraler i Malmö – på grund av dålig handikappsanpassning.

Nu ska Malmö mot Diskriminering utreda tillgängligheten, skriver Sydsvenskan.

När Sydsvenskan granskade tillgängligheten på Malmös vårdcentraler i våras klarade sig ingen utan anmärkningar. Hälften av vårdcentralerna hade mellan 15 och 31 fel och brister.

Den bristfälliga handikappsanpassningen bedömdes utifrån om funktionsvarierade kunde ta sig in och runt på ett säkert sätt i lokalerna.

Det visade sig att på flera av vårdcentraler kan man inte ens komma in om man är permobil- eller rullstolsburen.

Detta trots att Region Skåne har ett avtal med alla Malmös vårdcentraler där det står klart att enhetens ”lokaler ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning”.

Startar ny utredning

Bristerna kan bryta mot lagstadgade diskrimineringsregler, vilket antidiskrimineringsbyrån Malmö mot Diskriminering ska titta närmare på.

– Vi tycker inte att det är en acceptabel situation. Men lagstiftningen är inte perfekt när det gäller tillgängligheten, så vi vi måste göra en rättsutredning för att se hur vi kan angripa detta, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot Diskriminering, till Sydsvenskan.

Frågan kan senare drivas till domstol eller skickas in som anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.