Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mourits sköt ihjäl varg – nu delar fallet Danmark

Sköts till döds från bilen. Vargen har undersökts av veterinärer och en DNA-analys har visat att det rör sig om en riktig varg och inte en hybrid. Men frågan kring vargens ursprung tas på nytt upp i rätten i februari.Foto: Scanpix / TYCHO GREGERS / Jyllands-Posten
En av vargarna som synts till kring Ulfborg i Danmark. Bilden är tagen 2017 av Ulvetracking.dk.Foto: Ulvetracking.dk
En bild av valparna som föddes år 2017. Flocken håller till i området kring Ulfborg i Danmark och bilden är tagen samma år som valparna föddes av Ulvetracking.dk.Foto: Ulvetracking.dk

I april förra året sköt 66-åriga Mourits Troldtoft en varghona från sin bil.

Enligt Mourits var vargen på väg mot hans son – och han sköt för att skydda sin familj.

Fallet har delat Danmark i två läger. Nu träder Mourits fram i dansk tv.

– Jag var ju tvungen att kunna försvara mig. Jag tänkte att jag hellre vill dö en naturlig död än att bli uppäten av en varg, säger Mourits Troldtoft.

Mourits Troldtoft, 66, driver familjens släktgård byn Ørnhøj utanför Ulfborg i Danmark. Gården ligger inte långt från den plats där ett vargpar fick åtta valpar år 2017, det var den första danska vargkullen på över 200 år.

Nära gården ligger den mark där Mourits Troldtoft den 16 april förra året sköt en honvarg. Han dömdes samma år för brott mot jaktlagen och djurskyddet. I dokumentären ”Ulveland”, som sänds i danska TV2 på tisdag, väljer han att tala ut om händelsen som splittrat Danmark i två läger. 

Den aktuella dagen hade Mourits son suttit i en traktor och plöjt en av gårdens åkrar, när han fick problem med fordonet och kallade på hjälp. 

– Min son ringde, för att han hade problem med några arbetsuppgifter. Samtidigt nämner han att en varg rör sig mycket nära traktorn, säger Mourits Troldtoft till danska TV2.

https://twitter.com/tv2newsdk/status/1081775896195813376

”Var tvungen att försvara mig”

Han berättar att han därför tog med sitt jaktgevär då han körde ner till sin son för att hjälpa honom. Under en längre tid hade familjen känt en rädsla för att röra sig ensamma i skog och mark då de haft påhälsning av varg på gården.

– Jag var ju tvungen att kunna försvara mig. Jag tänkte att jag hellre vill dö en naturlig död än att bli uppäten av en varg, säger Mourits Troldtoft.

Att vargen verkligen var nära traktorn syns i de filmer som naturfotografer och Mourits son spelat in från händelsen. Sonen försökte få bort djuret genom att gasa upp med traktorn men vargen lät sig inte skrämmas. När Mourits Troldtoft kom till platsen var vargen fortfarande kvar och närmade sig på nytt sonen, enligt Mourits.

Mourits tog ett beslut: han la in patroner i geväret och siktade mot vargen genom den öppna bilrutan. Tre skott avlossades och strax låg vargen död på fältet. 

– Jag kände att det kunde gå ut över både mig och min familj. Det kombinerat med att vi helt enkelt inte kunde få i väg den, så som bilderna också visar, ja då blev det alltså nog. Så jag sa att vi måste ju klara av att lösa problemet.

Han säger att han inte tänkte på konsekvenserna där och då. I intervjun med danska TV2 berättar Mourits att han insåg att djuret kunde vara fridlyst och att det var ett problem, men han ifrågasätter om han inte har rätt att försvara sig och de sina när de hotas. Han säger att rädslan familjen känt innan händelsen påverkade hur han agerade.

Familjen har hotats

Efter händelsen har familjen Troldtoft utstått flera hot och debatten kring fallet har varit stor. På sociala medier har sonen fått utstå hundratals hatiska kommentarer.

Mourits är övertygad om att vargen han sköt var en hybrid mellan varg och hund. Vargar och hundar är genetiskt så nära besläktade att de kan få ungar. I de fallen blir ungarna en hybrid mellan varg och hund. 

Handlar det om en hybridvarg kan inte Mourits Troldtoft dömas för jaktbrott. Hybrider skyddas inte av EU:s habitatdirektiv och ska avlivas om DNA-undersökningar kan bekräfta att det är en hybrid. Mourits menar att djurets beteende inte liknade ett rovdjurs, den hade tidigare följt efter skolbarn och närmat sig grannar.

Åklagaren och myndigheterna i Danmark menar däremot att det skjutna djuret är en varg och hänvisar till den DNA-undersökning som gjordes inför förhandlingarna i byretten, Danmarks motsvarighet till vår tingsrätt. Där fälldes Mourits Troldtoft för 40 dagars villkorlig dom för brott mot jaktlagen och djurskyddet, men fallet överklagades till Vestre Landsret. I den kommande förhandlingen i februari är frågan om djuret är en hybrid eller varg central.