Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var inte nog allvarligt – gick med krok i timmar

Foto: Göran Johansson

Fiskekroken fastnade i nacken på 17-årige Linus Åsenius på Öland.

Men på länssjukhuset i Kalmar tyckte man inte det var så allvarligt.

Först efter fem timmars väntan var en läkare beredd att dra ut kroken ur skallen.

- De tyckte jag kunde gå en runda på stan med kroken i nacken under tiden, säger Linus själv.

Det var under en fiskeutflykt på södra Öland olyckan var framme. När kompisen drog i väg sitt spö efter några abborrar i insjön bar det sig inte bättre än att fiskedraget borrade sig rakt in i nacken på Linus.

- Jag fattade inte vad som hände, men kände omedelbart smärtan, säger han själv.

Den olycklige kompisen rusade genast till men kunde bara konstatera att fiskedraget med den rejäla kroken satt som berget i huvudet.

- Kompisen bet av linan med tänderna. Sedan ringde han SOS, men de ville inte skicka ambulans eftersom jag inte var avsvimmad.

I stället tvingades Linus med värkande huvud själv ringa hem till sina föräldrar.

- Mamma pratade med akuten på länssjukhuset i Kalmar och de sa att jag omedelbart borde ta mig in till sjukhuset. Sedan åkte jag med min syster Jenny dit.

Men mottagandet blev allt annat än vad syskonparet tänkt sig. Från ankomsten till sjukhuset tvingades Linus sitta och vänta i fyra timmar, sammanlagt fem timmar från själva händelsen, innan en läkare hade tid att titta på skadan.

- Det var ju en helt grotesk situation, säger systern Jenny Åsenius. På sjukhuset föreslog de till och med att vi kunde gå ut på stan och fika eller ner vid sjön och sitta ett tag, fastän draget satt kvar i nacken. Men vem vill gå ut på stan med en fiskekrok i huvudet?

"Är besviken"

Enligt Linus blev syskonen brutalt avspisade på sjukhuset. Det som överenskommits under telefonsamtalet gällde inte längre och Linus hänvisades i stället till jourläkarcentral på sjukhuset.  Där var väntetiden de fyra timmarna.

- En sjuksköterska erbjöd sig visserligen att plocka bort en del av själva draget, men vad var det för mening när kroken satt kvar i huvudet, säger Linus

Först vid 20-tiden på lördagskvällen hade en läkare opererat ut den fastkilade kroken med hulling och allt.

- Jag är tacksam att allt gick bra, men besviken på behandlingen och bemötandet, säger Linus.

Borde inte vända sig till media

På sjukhuset var ingen ansvarig under söndagen beredd att kommentera vården av Linus. En ansvarig sjuksköterska på akutmottagningen låter via en pressinformatör hälsa att det inte ligger i allmänhetens intresse att kommentera detta. Man tycker också att föräldrarna borde vända sig till sjukvården och inte till media vid eventuell kritik.

Kvällsposten har förgäves även sökt Erik Lexne, chef för prehospitala kliniken vid sjukhuset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!