Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var gifta i 48 år – båda dog inom ett dygn

När Eric blev sjuk vårdade Karin honom i hemmet. Kärleksparet följdes åt hela livet.
Foto: Privat
Karin och Eric Borgström gifte sig 1966, de var gifta i 48 år och ett par i 55 år.
Foto: Privat
Paret begravdes tillsammans i Nättraby kyrka.
Eric Borgström hade fyra barn med sin första fru Sonja. Tillsammans med Karin fick han ytterligare tre.
Här träffas en del av den stora familjen.
Dottern Lena Åklundh.

Karin och Eric Borgström levde med varandras kärlek i 55 år.

Inte ens döden skilde paret i Karlskrona åt. Båda makarna dog inom loppet av ett dygn och de begravdes tillsammans i Nättraby kyrka.

- Vi var väldigt ledsna allihop men samtidigt tycker nog alla att det var skönt att de fick följas åt, säger dottern Lena Åklundh.

När Karin och Eric Borgström fördes till sista vilan i Nättraby kyrka utanför Karlskrona i helgen var det en lång kärlekssaga som fick sitt slut, vilket SVT:s "Blekingenytt" var först att rapportera om.

Eric Borgström var nybliven änkeman med fyra små barn när den 14 år yngre Karin kom till huset som barnflicka 1959. Men arbetsgivare och arbetstagare fattade tycke för varandra. Paret var gifta i 48 år och hushållet utökades med en ny kull med tre gemensamma barn.

- Jag är den yngsta, säger dottern Anette Karlsson, 48.

- Men de behandlade aldrig någon annorlunda än den andre. Det gällde även barnbarnen.

Barnen berättar om en uppväxt med en prunkande trädgård, cykelutflykter till badsjöar och kompisar och vänner som kom och gick. Karin var hemma med barnen så länge de var små i stället för att ha dem på dagis.

Det lilla gula huset i Allatorp utanför Karlskrona var fullt av liv och rörelse.

- Kaffehurran var alltid på så att säga, säger Anette Karlsson.

Visst kunde föräldrarna vara envisa på sina egna sätt men barnen kan inte minnas några gräl. Kanske smågnabb men ingenting mer. Eric såg ofta till att ha blommor med sig hem. Åtminstone en gång i veckan.

- Varje gång han varit och handlat köpte han med sig blommor hem, säger Anette Karlsson.


Föräldrarna hade väl "egentid" också men inte så mycket. Anette minns att de åkte på en bussresa till Holland och tittade på tulpaner en gång och att de åkte till Åland på en annan resa.

Blommor och trädgårdsarbete var Eric Borgströms passion. En passion som syntes tydligt i trädgården. Här fanns plats för både potatis, grönsaker, fruktträd och färgsprakande blommor.

- När man förklarade för folk var vi bodde så sa de alltid att "åh, bor ni i det gula huset med den vackra trädgården", berättar sonen Jörgen Borgström.


För sju år sedan sålde Eric och Karin huset och flyttade till en marklägenhet i Nättraby. Barnen var utflugna och Eric orkade inte sköta den iögonfallande trädgården. Det viktiga var ju att de fick vara tillsammans.

Eric hade börjat visa tecken på demens men vårdades av Karin i hemmet. I början av september i år blev Eric sämre. Läkarna konstaterade dubbelsidig lunginflammation och hans fru och barn fick veta att faderns dagar var räknade. Alla barnen samlades för att vara med honom vid dödsbädden.

Lena Åklundh minns att hon pratade med sin mamma om livet som hon och Eric haft ihop. Mamman förklarade också att hon var tacksam att hon hade orkat ta hand om Eric så att han kunde bo kvar hemma.

Samma natt dog Karin i sömnen. Det var som att hon ville följa sin man även i livet efter detta. Och när hon såg att hela familjen fanns samlad kunde hon släppa taget.

- Jag tror att mamma helt enkelt la av, säger Lena Åklundh.

- Av brustet hjärta eller vad man ska kalla det.

Eric dog 21 timmar senare. Syskonen som Kvällsposten har talat med berättar att det var som att pappan märkte att hans livskamrat gått bort.

- Vi satt och höll honom i handen och såg små tårar på hans kind. Vi höll fortfarande honom i handen men det var som att han släppte taget, säger Anette Karlsson.

Paret begravdes i Nättraby kyrka sida vid sida. Jörgen Borgström räknar med att ett 40-tal barn, barnbarn, och barnbarnsbarn var där för att ta farväl. Till det kom vänner, grannar och bekanta.


Det var en vacker ceremoni med mycket tårar och minnen. Sorgligt men ändå med en känsla av att Eric och Karin fick som de ville.

- Ödet hade nog bestämt att de skulle avsluta sin resa tillsammans.

Karin, som gillade att sticka och virka, hann inte färdigt med sitt sista projekt. Hon höll på att sticka kläder till det senaste barnbarnsbarnet. Men cirkeln blev ändå sluten på något sätt. Samma helg som familjen tog farväl av Eric och Karin så födde Anette Karlssons dotter Theresia en liten flicka.

- Det blev en liten dotter som ska heta Ellie, säger Anette Karlsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!