Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vapnet mot vandalerna – okrossbara fönster

Larmnummer att ha koll på
Här på Vislandaskolan har skadegörelsen varit utbredd. Nu hoppas kommunen kunna stoppa vandaliseringen genom okrossbara fönster.Foto: Alvesta kommun / Alvesta kommun

Efter upprepad skadegörelse med krossade rutor har ansvariga på Vislandaskolan i Alvesta tröttnat.

Nu sätter man in okrossbara glas som ska stoppa dem som bara vill förstöra.

– Detta är en åtgärd för att skydda. Men vi måste hitta orsaken till varför detta sker, säger kommunens säkerhetschef.

Rapporterna om glaskross och förstörelse på Vislandaskolan i Alvesta kommun har avlöst varandra den senaste tiden. Så sent som för två veckor sedan krossades ett 20-tal fönster på skolan.

– Det är tröstlöst, sa rektorn Victoria Hagberg till Smålandsposten efter den senaste vågen av glaskross. 

Vidare beskrev hon i intervjun hur hon tappat räkningen på hur ofta fönster på skolan utsatts för skadegörelsen som inte sällan kostar stora summor att åtgärda. En kostnad som faller på det gemensamma via skattesedeln.

– Vi har haft flera incidenter med sönderslagna rutor under förra året. Det är sorgligt att säga det, men man har tappat räkningen, sade hon.

Krossade glasrutor kostar stora summor att åtgärda. OBS: Arkivbild.Foto: ANNIKA AUGUSTSSON/ TT / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Men nu ska kommunen i vart fall försöka göra det svårare för ligisterna. Okrossbara glas är på väg att monteras in i skolan, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

– Vi gör i alla fall ett försök, det ska bli betydligt mycket svårare att forcera, säger säkerhetschefen i kommunen till P4.

Skyddsåtgärden är inte det enda verktyget kommunen har. På tisdag i nästa vecka hålls ett föräldramöte vars fokus kommer att ligga på osäkerheten och skadegörelsen på skolan. Målsättningen från kommunens håll: uppmärksamma de vuxna på vad som sker och få fler vuxna att röra sig utomhus.

– Vi vill få möjlighet att öka medelåldern i det offentliga rummet, säger säkerhetschefen  till lokalradion.