Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen beslagtog vapen gjorda med 3D-skrivare

Vapnet hittades hos en kriminell i Malmö och är enligt polisen tillverkad med hjälp av en 3D-skrivare. Polisen misstänker att vissa delar, som pipa och slutstycke plockats från andra vapen, medan övriga delar är byggda i plast. Foto: Polisen

Malmöpolisen har beslagtagit två vapen som har plastdelar som tillverkats med hjälp av en 3D-skrivare. 

Vapnen visade sig vara helt funktionsdugliga.

– De testsköts och fungerade, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

De två vapnen beslagtogs tidigare i år och är byggda med hjälp av plastdelar från en 3D-skrivare, medan andra delar är av metall, som P4 Malmöhus var först med att berätta. 

Ett av vapnen hittades vid en husrannsakan hos en tungt kriminell i Malmö. Det andra hittades i ett av stadens parkeringsgarage.

– Det ena vapnet hade ett lite mindre magasin men i princip var de likvärdiga och är byggda som en kulsprutepistol, säger Stefan Sintéus.

Delar från andra vapen

Polisen misstänker att vissa delar, som pipa och slutstycke, plockats från andra vapen, medan övriga delar är byggda i plast. Enligt polisens tekniker har ett riktigt vapen först plockats isär, sedan kopieras delarna i en 3D-skrivare och sätts ihop till ett färdigt vapen. 

– Man har skrivit ut plastdelar i en 3D-skrivare och satt in en pipa och ett slutstycke i metall. Sen har man satt ihop det med magasin i plast och satt i vanlig ammunition av kaliber 22, säger Stefan Sintéus.

Polisen provsköt vapnen.

– De gick att avfyra flera gånger utan problem.

"För mig är det nytt"

Problemet med plastvapen är känt från andra länder sedan tidigare, men för Stefan Sintéus är det ett nytt fenomen i Malmö.

– På andra ställen i världen har polisen hittat sådana här plastvapen men för mig är det ganska nytt. Jag har inte sett det tidigare i Malmö. Det som förvånar mig lite är att det trots allt finns en ganska god tillgång på vapen i södra Sverige, som vi får från Balkan, och ändå bygger man vapen på detta viset. 

Först när plastdelarna är sammansatta till ett fungerande vapen blir det ett brott mot vapenlagen.

– Man kan inte kriminalisera en 3D-skrivare men man bör diskutera problemet med att man aktivt skriver ut delar i syfte att det ska bli ett illegalt vapen, säger Stefan Sintéus.

Fallen har ännu inte gått till domstol.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!