Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vapen, knark och bedrägerier - gängen mördar för att få makt

Petra Stenkula är chef för utredningsenheten i polisregion Syd som jobbar med bekämpning av organiserad och gränsöverskridande brottslighet. Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Här sköts en man ihjäl och tre skottskadades i september för två år sedan. På onsdagen häktades en 20-årig gängman som misstänkt för inblandning. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Vid ett tillslag hos en gängkriminell i Malmö som misstänktes för knarkhandel och mordförsök man hittade polisen en halv miljon i kontanter. Foto: Polisen

Tungt kriminella har gott om vapen men också tillgång till slipade rådgivare. Ena dagen kan ett kompisgäng förekomma i en mordutredning för att nästa dag lura äldre på deras bankbesparingar.

Tredje dagen kan samma kompisar försöka mörda varandra. 

Det finns vissa kännetecken som får poliser att reagera. Pupillerna hos en ung man som avslöjar att han tagit droger, ett vapen som hittas i hans bil eller hemma hos honom. Lägg sedan till att samma person umgås i en krets med yngre män som rutinmässigt rånar, hotar och stjäl.

Har han sedan dömts några gånger så hamnar den unge mannen på Malmöpolisens lista över kriminella som ska punktbevakas.

På den listan finns i dag cirka 200 personer. När den sammanställdes för cirka ett år sedan levde alla. I dag har minst tio strukits från listan eftersom de skjutits ihjäl.

Frågan är varför de mördats. Varför en 20-åring sköts tidigt på torsdagsmorgonen utanför Burger King vid Mobilia i Malmö är fortfarande oklart. Han överlevde men fick allvarliga skador, enligt polisen. Han är känd sedan tidigare av polisen.

– Det handlar ofta om makt över handeln med narkotika i ett visst område eller om vem som ska styra handeln med smuggelcigaretter, säger en person med mycket god insyn i Malmös undre värld.

– Men det handlar också om att man blir ovänner.

Började med brott som unga

Några av dem som misstänks för morden i Malmö var långt innan de ens fyllt 15 år aktuella för socialtjänsten, eftersom de begick våldsbrott eller missbrukade narkotika.

Polisen har sedan fler år noterat att tungt kriminella som förekommer i mordutredningar också ägnar sig åt annan brottslighet.

Petra Stenkula är chef för utredningsenheten i polisregion Syd. Utredningsenheten hanterar bland annat bekämpning av organiserad och gränsöverskridande brottslighet.

Skjutningar som orsakas av att en gruppering eller några få personer vill ta makten i ett visst bostadsområde är ingen nyhet för henne.

– Det är en av teserna vi har. Det kan handla om att man vill ta över andras område. Ibland tror vi att det kan handla om personer i sin egen krets. Vi ser ju hur lojaliteterna skiftar. Ena gången är man vän med den ene, andra gången är man vän med någon annan, säger Petra Stenkula.

Pengarna styr

KvP: När man blir ovänner - vad kan det handla om då? Pengar?

– Det är naturligtvis svårt att svara på men när det gäller just pengarna så är det något som styr. Men det kan också handla om narkotika, främst cannabis. Men vi ser också att bedrägerier och penningtvätt är uppstickare som har betydelse när det gäller brottsvinster, säger hon.

I förundersökningar som Kvällsposten granskat finns detaljerad inforation om grupperingar som haft uppemot 1 miljon kronor i kontanter och dyrbara smycken.

– Det kan också handla om makt och status, säger Petra Stenkula.

I Malmö har polisen på kort tid slagit till mot två grupperingar som sysslar med att lura av privatpersoner koder från bankdosor eller mobilt bank-ID.

– Vi ser att tungt kriminella går in i sådan verksamhet, säger Petra Stenkula.

Malmö centrum för bedrägerier

Källor till Kvällsposten uppger att i dessa utredningar förekommer Malmökriminella som varit eller är misstänkta för flera av senaste årens gängmord.

Den typen av bedrägerier har fått en sådan omfattning att polisens nationellt tvingats till extraordinära åtgärder och besluta om vad som kallas en särskild händelse.

En sådan kan polisen besluta om när det till exempel handlar om våldsamt upplopp, sabotage, terroristangrepp och rymning av personer som anses farliga.

Bedrägerierna med bank-ID är egentligen bara en annan variant av andra bedrägerier som haft sitt ursprung i Malmö.

Så var det med kortbedrägerier, sedan övergick det till att handla om att lura äldre att betala för annonsfakturor de aldrig beställd. Malmö var i många avseenden platsen där det startade.

Det gör att tungt kriminella i Malmö förutom vapen också har tillgång till slipade rådgivare.

Sprids som en löpeld

I dag handlar det om att komma åt vanliga människors bankbesparingar genom att lura dem att använda sina bankdosor eller mobila bank-ID.

– Det sprids som en löpeld, säger Petra Stenkula

Allt detta började i stort sett i Malmö, och spreds sedan vidare över Sverige.

– De är så pass skickliga och duktiga i det här. Men när man lyssnar på dem så inser man att det där inte är några vanliga människor, säger Petra Stenkula.

Tillgången på vapen är fortsatt god i Malmö men trycket har gradvis ökat. Men också medvetenheten bland de kriminella att de själva riskerar att mördas.

– Ända sedan 2010 och 2011 har det varit medvetenhet bland kriminella att de löper stor risk att dö, säger Petra Stenkula.

Hon tillägger sedan:

– Det är de väl medvetna om, och det är väl därför man själv är beredd att ta till våld för att om man själv inte gör det så riskerar man själv att dö.

En följd av hotet att själv mördas är att avhopparverksamheten i Malmö ökat i omfattning. Fler vill bort från det kriminella livet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!