Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanvårdade kalkoner hos kalkonuppfödare

Foto: Djurrättsalliansen

Det är aktivistgruppen Djurrättsalliansen som på torsdagen släppte bilder och film som ska vara tagna i Tomelilla-företaget Ingelsta kalkons största uppfödning. 

På bilderna syns bland annat skadade kalkoner med stora sår.

Rasmus Andersson, pressansvarig på Djurrättsalliansen, säger att en person med nära anknytning till Ingelsta Kalkon vid flera tillfällen under 2012 och 2013 fotograferat och filmat på företagets största uppfödning på Österlen, som ska vara en av elva leverantörer till Ingelsta Kalkon. Mer om hur de kommit över bilderna vill han inte säga, för att skydda gruppens källa. 

På bilderna syns bland annat skadade djur. 

– Det är som det ser ut. Det är inte särskilt konstigt, det är mer eller mindre en konsekvens av hur man håller djur i dag. Vi tror att det ser ut så här på vilket ställe som helst, säger Rasmus Andersson.

Kan inte dra sig undan

I ett pressmeddelande skriver Djurrättsalliansen att många kalkoner får skador på fötter och ben av golvet, att många har sår på kroppen och det inte finns någonstans där djuren kan dra sig undan. 

Ingelsta kalkons uppfödare ligger på Österlen. Rasmus Andersson menar att det inte spelar någon roll om köttet är närproducerat, när det kommer till djurhållningen.

– Vi ser lösningen i problemet att man väljer bort kött om man inte vill se sådana här bilder. Här handlar det om en gullig liten gård där det är korta avstånd mellan stallar och slakteri. Det handlar om ett systemfel, när man håller djur på det här sättet blir det problem för djuren, säger han.

Länsstyrelsen inspekterar

Gruppen har inte anmält de dokumenterade missförhållandena till länsstyrelsen. Efter att organisationen år 2009 släppte bilder som visade vanvårdade djur på svenska grisgårdar gjordes inspektioner men Rasmus Andersson menar att de inte ledde till någon förbättring.

– När man tittar på vilka inspektioner länsstyrelsen gör verkar det om att de har det tyckt att det ser okej ut. Antingen så är det så att det städas väldigt bra innan eller så är det inspektörerna som ser mellan fingrarna, säger han.

Länsstyrelsens djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund åkte på torsdagsförmiddagen ut på en oanmäld kontroll hos uppfödaren. Där gick han tillsammans med företagets personal igenom dokumentation och tittade sedan i stallarna där det finns 15 000 djur, säger han.

Möten med uppfödare 

– Vad vi kan bedöma har man bra rutiner för att behandla sina sjuka och skadade djur. Vi har diskuterat hur man kan förbättra kadaverhanteringen som man haft problem med. Ögonblicksbilden i dag är god och kommer inte medföra ytterligare åtgärder, säger han.

Han har sett skadorna som Djurrättsalliansens bilder visar men säger att något sådant inte syntes på platsen i dag.

– Jag kan inte bedöma bilder som jag inte vet var och när de är tagna. Jag kan bara säga att skadorna jag såg i dag var behandlade på rätt sätt, säger han.

Kvällsposten har sökt Anders Rosenlund, produktionschef på Ingelsta Kalkon, för en kommentar, men utan att lyckas.

Till tidningen Land lantbruk på nätet säger han Ingelsta kalkon under dagen haft möten med uppfödarna de har kontrakt med. 

– Jag kan inte annat än att reagera med förvåning och avsky. När vi såg det imorse så blev man ledsen och besviken. Alla känsloyttringar som kan komma över en, säger han till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!