Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väntade 16 timmar på akuten – kvinna dog

Foto: Christer Wahlgren

En kvinna magsmärtor som kom in till akuten i Lund fick vänta i 16 timmar på vård. När hon till slut akutopererades gick hennes liv inte att räddas. Nu får Sus i Lund kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen inträffade under våren 2015. Kvinnan sökte först vård på Sus i Malmö men blev på grund av platsbrist hänvisad till Lund, skriver Sydsvenskan.

Hon ska ha lidit av kronisk sjukdom och tidigare vårdats för buksmärtor.

På akutmottagningen i Lund fick kvinnan vänta i sex timmar innan hon blev undersökt. Man konstaterade då att hon förmodligen drabbats av tarmvred.

Inte förrän tio timmar senare kunde kvinnan få en plats på kirurgiska akutvårdavdelningen.

Under tiden försämrades hennes tillstånd och hon fick smärtstillande och vätska av personalen, skriver Sydsvenskan.

Tunntarmen var död

Läkarna konstaterade att man behövde akutoperera men då var kvinnans tillstånd så dåligt att hennes liv inte gick att rädda. Tunntarmen var då död.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver i sitt beslut att den långa väntetiden inte uppfyller hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård.

Ansvariga läkare bedömer att en kortare handläggningstid förmodligen inte spelat någon roll i detta fall. I ett yttrande till Ivo att kvinnans åkomma är svår att diagnosticera och i de flesta fall har dödlig utgång.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!