Vänsterpartist: Kavaj är till för överklassen

Anders Skans.
Foto: Sven Lindwall
Magdalena Ribbing.
Foto: Roger Vikström

Vänsterpartisten Anders Skans tackar nej till Malmö Lives invigningen. Anledningen är att inbjudan påbjuder kavaj. Något Anders Skans varken äger eller tänker skaffa.

"Jag är folkvald av Malmöborna och representerar inte överklassens klädkoder", skriver han i ett mejlsvar på Malmö Lives inbjudan enligt Sydsvenskan.

– Man kan inte bara uppträda efter sin egen smak i offentliga sammanhang, kommenterar Magdalena Ribbing DN:s folkvettsexpert.

Malmö Lives öppningskonsert är i augusti. Och i sin inbjudan till det påkostade arrangemanget har arrangörerna skrivit "klädkod:kavaj". En kod som  Anders Skans alltså inte tänker anpassa sig till.

I sitt mejlsvar till Symfoniorkestern som bjudit in tackar Skans nej och ifrågasätter samtidigt att arrangören ska ha synpunkter på vad han har på sig. Vänsterpartisten förklarar att han inte äger någon kavaj och att han sannerligen inte har för avsikt att skaffa någon bara för att få gå på invigningskonserten.

"Varför ska jag tvingas köpa en kavaj för att vara välkommen på invigningskonserten? Är inte alla Malmöbor lika värda? Vad har klädkoder med kultur att göra?", undrar vänsterpartisten i mejlet som Sydsvenskan refererar.

"Har inte med klassfråga att göra"

Folkvettsexpereten Magdalena Ribbing delar inte det klassperspektiv som Skans lägger i inbjudan.

– Klädkoder har ju med någon gemenskap och samhörighet att göra. Det har inte med någon klassfråga att göra.

– Sedan är jag lite förvånad över att han inte ens har någon kavaj. Han är ändå folkvald politiker. Det är fortfarande så att en vuxen man behöver ha en kavaj i sin garderob för att det är något han kommer att behöva använda. Han kan till exempel inte vara vigselförrättare, representera kommunen eller gå på en begravning i t-shirt och jeans.

– Han behöver ju inte ha en skräddarsydd kashmirkavaj utan han kan ta en för kanske 300 kronor. Det är säkert inte dyrare än att ha ett antal tröjor och jeans i alla fall

– En kavaj är inte något svårt och det handlar alltså om att anpassa sig till övriga gäster på den här tillställningen. Så att inte de tycker att "här har jag klätt upp mig helt i onödan" när det kommer en företrädare för kommunen i tröja och jeans.

Är kavaj ett klädesplagg bara för överklassen?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!