Flera personer skadades allvarligt vid trafikolyckan på Möllan. Boende har sedan tidigare varnat för farliga fortkörare på kvartersgatorna. Foto: Mikael NilssonFlera personer skadades allvarligt vid trafikolyckan på Möllan. Boende har sedan tidigare varnat för farliga fortkörare på kvartersgatorna. Foto: Mikael Nilsson
Flera personer skadades allvarligt vid trafikolyckan på Möllan. Boende har sedan tidigare varnat för farliga fortkörare på kvartersgatorna. Foto: Mikael Nilsson
Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Cecilia Strid, 49, rektor, Malmö: – Jag cyklar här tidig morgon och sen eftermiddag och jag har inte märkt av det alls. Å andra sidan är jag ju inte här på kvällen så ofta och passerar bara i genom. Foto: Jens ChristianTycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Cecilia Strid, 49, rektor, Malmö: – Jag cyklar här tidig morgon och sen eftermiddag och jag har inte märkt av det alls. Å andra sidan är jag ju inte här på kvällen så ofta och passerar bara i genom. Foto: Jens Christian

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan?

Cecilia Strid, 49, rektor, Malmö:
– Jag cyklar här tidig morgon och sen eftermiddag och jag har inte märkt av det alls. Å andra sidan är jag ju inte här på kvällen så ofta och passerar bara i genom.

 Foto: Jens Christian
Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Rana Saha, 35, servitör, Malmö: – Ja, jag tycker det borde vara bilfritt runt torget eller sådana bulor på vägen så folk saktade ner. Ibland kör folk 50-60 km i timmen här. Det är många barn som leker här på dagarna och sen festar folk runt Möllan och då beter de sig dumt och kollar inte om det kommer en bil. Det vore bra för uteserveringarna om det var lugnare här. Människor kommer hit för att äta mat och umgås, men det är mycket ljud från trafiken. Foto: Jens ChristianTycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Rana Saha, 35, servitör, Malmö: – Ja, jag tycker det borde vara bilfritt runt torget eller sådana bulor på vägen så folk saktade ner. Ibland kör folk 50-60 km i timmen här. Det är många barn som leker här på dagarna och sen festar folk runt Möllan och då beter de sig dumt och kollar inte om det kommer en bil. Det vore bra för uteserveringarna om det var lugnare här. Människor kommer hit för att äta mat och umgås, men det är mycket ljud från trafiken. Foto: Jens Christian

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan?

Rana Saha, 35, servitör, Malmö:
– Ja, jag tycker det borde vara bilfritt runt torget eller sådana bulor på vägen så folk saktade ner. Ibland kör folk 50-60 km i timmen här. Det är många barn som leker här på dagarna och sen festar folk runt Möllan och då beter de sig dumt och kollar inte om det kommer en bil. Det vore bra för uteserveringarna om det var lugnare här. Människor kommer hit för att äta mat och umgås, men det är mycket ljud från trafiken.

 Foto: Jens Christian
Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Zorg Lind, 48, sjukskriven, Röke: – Nja, det enda jag märker är att folk kör som om de tror de äger gatan. De verkar tycka att vi gående ska flytta oss direkt när de kommer i sina bilar. Det förstår inte jag alls. Foto: Jens ChristianTycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Zorg Lind, 48, sjukskriven, Röke: – Nja, det enda jag märker är att folk kör som om de tror de äger gatan. De verkar tycka att vi gående ska flytta oss direkt när de kommer i sina bilar. Det förstår inte jag alls. Foto: Jens Christian

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan?

Zorg Lind, 48, sjukskriven, Röke:
– Nja, det enda jag märker är att folk kör som om de tror de äger gatan. De verkar tycka att vi gående ska flytta oss direkt när de kommer i sina bilar. Det förstår inte jag alls.

 Foto: Jens Christian
Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Amin Bentayeb, 33, kock, Malmö: – Självklart är det mycket bilar här inne i stan, men folk kör dåligt i Sverige! Det är riktigt jobbigt att köra bil här. Folk stannar mitt på gatan, för att hälsa på nån kompis och de kör aggressivt och tutar hela tiden. Jag kommer från Marocko och där kör folk bättre än här! Foto: Jens ChristianTycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Amin Bentayeb, 33, kock, Malmö: – Självklart är det mycket bilar här inne i stan, men folk kör dåligt i Sverige! Det är riktigt jobbigt att köra bil här. Folk stannar mitt på gatan, för att hälsa på nån kompis och de kör aggressivt och tutar hela tiden. Jag kommer från Marocko och där kör folk bättre än här! Foto: Jens Christian

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan?

Amin Bentayeb, 33, kock, Malmö:
– Självklart är det mycket bilar här inne i stan, men folk kör dåligt i Sverige! Det är riktigt jobbigt att köra bil här. Folk stannar mitt på gatan, för att hälsa på nån kompis och de kör aggressivt och tutar hela tiden. Jag kommer från Marocko och där kör folk bättre än här!

 Foto: Jens Christian

Vansinneskörningar – trots stora protester

Publicerad

En man anhölls och flera personer fick föras till sjukhus efter en trafikolycka på Möllan i Malmö förra helgen.

Boende har protesterat mot "vansinnekörningarna" förr men problemet är svårt att bygga bort.

– Nästa gång kommer någon att bli påkörd och det här är ett otroligt barntätt område, säger Möllevångsbon och tvåbarnspappan Nicholas Wakeham.

Under förra våren slog Möllevångsbon och tvåbarnspappan Nicholas Wakeham larm om trafiksituationen i området. Han, och många med honom, målade upp en bild där bilister körde rally på allt från gatan till trottoarer och cykelvägar.

Uppropet mynnade ut i medborgarförslag ställt till Malmö stad. En petition som runt 700 personer har signerat med önskemål om farthinder på kvartersgatorna på Möllevången. I sitt yttrande konstaterade Trafiknämnden att Möllevången inte var mer olyckdrabbat än jämförbara områden i Malmö ( Rådmansvången och Sofielund) men de ställde sig positiva till engagemanget och satte en arbetsgrupp på att ta fram en strategi för en tryggare gatumiljö. Det blev dock inga konkreta betonggrisar eller farthinder av något slag.

– Jag var helt förstummad av att de inte gjorde någonting med tanke på responsen. Det var ju inte 18 personer som hade skrivit på, det var över 700, säger Nicholas Wakeham.

"Har gjort åtgärder"

Förra helgens olycka, där även ett barn blev skadat, innebär att förslaget får förnyad aktualitet, menar Nicholas Wakeham.

– Nu kommer våren och det kommer bli ännu fler fortkörningar. Vi kan inte inte göra något.

Trafiknämndens ordförande Milan Obradodovic menar att man har vidtagit flera åtgärder men att man är öppen för att göra mer.

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Cecilia Strid, 49, rektor, Malmö: – Jag cyklar här tidig morgon och sen eftermiddag och jag har inte märkt av det alls. Å andra sidan är jag ju inte här på kvällen så ofta och passerar bara i genom.Foto: Jens Christian

– Vi tittar regelbundet på vad vi kan göra mer, men det måste vara tillgängligt och framkomligt också, säger Milan Obradovic som berättar att gator har smalnats av och att gårdsgator har anlagts för att få ner hastigheterna bland annat.

Problemet är dock att buskörarna helt enkelt ignorerar skyltar och regler.

– Där behöver vi få hjälp av polisen.

Innerstadsrally

Från polisens sida är man också inne på att det krävs ett samarbete för att komma till rätta med innerstadsrallyt. Precis på samma sätt som när polisen kraftsamlade för att komma åt brottsligheten kring rondellen på Kristianstadsgatan där man menar att man varit framgångsrika.

Enligt Pernilla Nilsson, chef för polisområde Malmö Norr, arbetar man bredare än med bara hastighets- och förarkontroller.

– Det går inte att säga att i dag ska vi bara titta på trafik, Nu försöker vi ta med så mycket som möjligt med all annan problematik i området. Till exempel droghandel, prostitution, stölder, rån och så vidare.

Vad finns det för rent konkreta åtgärder som kan göras i gatumiljö?

– På Seved har vi ju provat både det ena och det andra med Malmö stad. En del har fungerat, annat inte. Det finns massa olika innovativa lösningar på det där problemet.

Tycker du bilisterna kör för fort på Möllan? Zorg Lind, 48, sjukskriven, Röke: – Nja, det enda jag märker är att folk kör som om de tror de äger gatan. De verkar tycka att vi gående ska flytta oss direkt när de kommer i sina bilar. Det förstår inte jag alls.Foto: Jens Christian

– Jag hade till och med någon som föreslog att vi skulle riva bort alla hinder och plantera morötter i stället. Men det kommer vi inte att göra. Men det finns många kreativa tankar kring hur vi skulle kunna lösa problemet.

Problemet med "vansinneskörningar" är inte unikt för Möllan.

– Fortkörning förekommer tyvärr i nästan hela stan. Och Malmö och kvartersgatorna på Möllevången är inte unika på det sättet. Det gäller hela Sverige, säger Trafiksäkerhetsutredaren Hossein Ashouri som konstaterar att gatukontoret jobbar efter en prioriteringslista.

Kommunen kallar till möte

Eftersom statistiken visar att risken för svåra olyckor är störst vid övergångsställen på fyrafiliga huvudgator i centrala Malmö är de prioriterade.

– Jag kan förstå oron hos de boende men tyvärr måste vi prioritera platser där redan i dag händer många olyckor.

– Däremot kommer området finnas med i vår trygghetssatsning som vi håller på att ta fram en policy för

Trafiksäkerhetsarbetet måste också ta hänsyn till att utryckningsfordon och service ska komma fram. Därför har gatukontoret kallat till ett möte nu i april med räddningstjänst, polis och ambulans bland andra för att se vad man kan göra för att effektivisera arbetet.

Men gatorna måste, som sagt, vara både framkomliga och säkra.

– Vi kan ju inte bygga farthinder över hela stan, säger Hossein Ashouri.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag