Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vansinnesföraren: "Olyckshändelse"

Foto: Polisen

MALMÖ. Ahmad Abdel Rohman körde ihjäl en cyklist under en vild bilfärd.

Nu häktas den misstänkte 20-åringen för mordförsök.

Han erkänner - men hävdar att det var en olycks­händelse.

Tidigare dömd

Juni 2008 Döms till samhällstjänst för olaga hot, misshandel, stöld och narkotikasmuggling.


April 2010 Rohman och två andra Malmökillar kidnappar och utpressar en handikappad 19-åring i Helsingborg. Ahmad döms till skyddstillsyn och tre månaders fängelse för stöld, grov stöld och försök till utpressning.


September 2010 Hotar att döda sin gymnasielärare och den biträdande rektorn efter att läraren ringt upp hans pappa och berättat att Ahmad inte skötte sig i skolan. Straffet blir samma skyddstillsyn som tidigare.


November 2010 Nio månaders fängelse när han försökt sätta eld på sina föräldrars lägenhet för att de vägrat släppa in honom. Han kastade in brinnande papper men de lyckades släcka. Döms för försök till mordbrand och ringa narkotikabrott.

Foto: Foto: Läsarbild Ahmed Abdel Rohman körde i rasande fart genom centrala Malmö bland korsande cykelstråk. Den unge mannen - med narkotika­problem och kriminellt förflutet - förföljdes av polis.

Flydde polisen

Han lydde inte polisens direktiv i samband med en lindrig trafik­olycka utanför Malmö opera utan startade i stället sin vilda körning. Han hann köra ihjäl en 60-årig cyklist och skada två andra innan polisen prejade honom.

- Vi mår lika dåligt som den dödes familj gör nu, säger en av hans systrar.

Foto: Foto: Christer Järeslätt Dömd tidigare

Ahmad är dömd vid fyra tidigare tillfällen, bland annat för att ha gett sig på en handikappad 19-åring i Helsingborg som utsattes för grov stöld och utpressning.

Förra hösten försökte han sätta eld på en närståendes lägenhet när de inte ville släppa in honom.

När han satt häktad den gången yttrade sig kriminal­vården om hans förutsättningar. Han "lever under oordnade förhållanden utan bostad, sysselsättning eller inkomst", heter det i utlåtandet i vilket också påpekas att han har ­narkotikaproblem.

Han växte upp i Malmö och Tomelilla och begick sitt första brott vid 15 års ålder. Han har dömts för hot mot sin egen lärare på en gymnasieskola i Malmö.

Prejades av polisen

Ahmad Abdel Rohman har suttit anhållen sedan döds­körningen i tisdags. Vid ­häktningsförhandlingen i går erkände han själva händelse­förloppet och att han körde på 60-åringen som kom ­cyklande vid Triangeln i Malmö.

Han körde Norra och Södra Skolgatan mot Möllevången i hög fart, förföljd på visst avstånd av en polis.

På Upplandsgatan nära sjukhuset prejade polisen in honom i en stolpe och kunde gripa honom.

Rätten fastnade inte för åklagarens beskrivning av händelsen som avsiktlig utan valde att se den som grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

- Enligt min uppfattning har han i vart fall varit likgiltig för konsekvenserna av sitt handlande och det räcker för att brottet ska ses som uppsåtligt, säger åklagaren Mårten Alvinsson.

Häktad för mordförsök

Det enda som Ahmad absolut förnekar är anklagelsen att han ska ha försökt köra på två poliser. Men den gärnings­beskrivningen valde rätten att tro på.

Nu är han häktad i 14 dagar som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Hans advokat Maria Onaca vill inte uttala sig.

- Jag har yppande­förbud och kan inte säga något, säger hon.

gripen.