Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik hade ett stort intresse för vin. Här är han på Tivoli i Köpenhamn. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅPrins Henrik hade ett stort intresse för vin. Här är han på Tivoli i Köpenhamn. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik hade ett stort intresse för vin. Här är han på Tivoli i Köpenhamn.  Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Grevinnan Alexandra, prins Joachims före detta fru. Foto: EMIL NORDINGrevinnan Alexandra, prins Joachims före detta fru. Foto: EMIL NORDIN
Grevinnan Alexandra, prins Joachims före detta fru.  Foto: EMIL NORDIN
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Vännernas sorg – så minns de prins Henrik

Publicerad

Prins Henrik dog 83 år gammal. 

Vännerna minns honom som omtänksam man, med stor humor. 

– Nu har en av Danmarks härligaste människor fått ro. Vi får vara glada över den tid vi fått tillsammans, säger Erik Brandt, nära vän till prinsen, till BT

Efter en tids sjukdom gick prins Henrik ur tiden klockan 23.18 den 13:e  februari. 

Omgiven av sin familj somnade prins Henrik in på Fredensborg slott – dit han flyttats från Rigshospitalet tidigare samma dag. 

Kondoleanserna

Vladimir Putin, president i Ryssland: 

– Jag delar deras sorg. Jag önskar dem, och medlemmarna av det danska kungahuset styrka och mod i denna svåra tid. 

Frankrikes ambassadör i Danmark:
– Prins Henrik var den mest danska bland fransmännen, den mest franska bland danskarna. 

Lars Løkke Rasmussen, statsminister Danmark: 

"Prins Henrik har på ett utmärkt sätt representerat Danmark"

"Hans engagemang var smittande och hans insikt enorm, oavsett var och i vilket sammanhang han befann sig".

"Då brakade vi samman"

Danska flaggan hänger på halvstång och ett helt land är i sorg. 

Den kontroversielle prinsen – som stått för en rad uppseendeväckande uttalanden genom åren – hade inte alltid folket på sin sida. Men han var trots det omtyckt. Han satte färg på kungahuset.

Vännerna minns honom som en omtänksam man med stor humor. 

– Han hade ett hett temperament, då och då brakade vi samman så det slog gnistor. Men bara ett ögonblick senare var allt bra igen. Han var en så god vän, säger vännen Kjeld Hillinsø till BT.

– Han var aldrig pretentiös, men han sa vad tyckte. Och det mest karakteristiska med honom var att han hade stor humor.

 

LÄS MER: Accepterade aldrig sin roll – ville bli kung 

 

"Prins Henrik var annorlunda"

Prins Henrik hade ett stort intresse för mat och vin, och var enskilt den som påverkade maten i kungahuset mest

Jesper Vollmer arbetade som kökschef i tio år – och hade ett speciellt förhållande med prinsen.

– Det var härligt att vara i kungahuset och laga mat till en som verkligen uppskattade mat. Som kock finns det ingenting värre än att laga mat till någon som inte bryr sig, bara det är dyrt. Prins Henrik var helt annorlunda. Maten spelade en stor roll i hans liv, och för honom var det mycket viktigt med både råvaror och tillagning, säger han till Ekstrabladet

Anker Anderson, som var prinsens assistent i 33 år, delar bilden om att prins Henrik var en arbetsgivare som brydde sig.

– Prinsen intresserade sig för hur man hade det. När prinsen exempelvis var borta från Fredensborg tyckte personalen alltid att det var dött. De saknade honom. Det hände alltid något när han var där. Han var en varm människa och han tog sig tid med oss, säger han till BT.

– När vi var ute och reste kunde han säga: "Andersen, har ni sett det här?". Och så var han ledsen för personalen inte fick den upplevelsen.

Bilden är tagen 2008. Prins Henriks sågs som en frisk vind i det danska kungahuset. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

"Danmarks härligaste människa"

Erik Brandt var en av prinsens närmsta vänner. 

Han berättar för BT om hur närvarande och stöttande prinsen var när Erik Brandts fru dog i kol 2011. 

– Jag har det inte bra nu. Jag hoppades in i det sista. Men nu har en av Danmarks härligaste människor fått ro. Vi får vara glada över den tid vi haft tillsammans, säger han. 

Svenska kungafamiljens sorg

"Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att Prins Henrik har gått ur tiden.

 

Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med Drottning Margrethe, Kronprins Frederik och Prins Joachim med familjer.

 

Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns Prins Henrik med stor värme."

Stora sorgen

Grevinnan Alexandra, som tidigare var gift med prins Joachim, berättar om sin sorg: 

– Vi är alla tre (Alexandra och prinsarna Felix och Nicolai) i stor sorg. Henrik var en människa med stor kärlek till livet. Han var kultiverad och en spontan människa. Jag älskade honom för hans lättsamhet och att han var en sann man av världen, som älskade livet och var en stor inspiration för andra. Jag tyckte verkligen om honom, säger Alexandra genom sin sekreterare Helle Von Wildenrath Løvgreen till BT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag