Från vänster: misstänkte Mentor Alija, Biblioteksassistenten Gunilla Svartengren, Alaudin Cecunjanin som lärde känna Mensur och Mentor i högstadiet och misstänkte Mensur Alija. Foto: Tomas LePrince, Lasse Svensson och privat
Från vänster: misstänkte Mentor Alija, Biblioteksassistenten Gunilla Svartengren, Alaudin Cecunjanin som lärde känna Mensur och Mentor i högstadiet och misstänkte Mensur Alija. Foto: Tomas LePrince, Lasse Svensson och privat

Vännerna till de misstänkta bröderna i chock

Publicerad
Uppdaterad
Mensur och Mentor Alija beskrivs som två vanliga killar som gillar idrott och datorspel.
Före detta skolkamraten Alaudin Cecunjanin är chockad över att bröderna misstänks för brandattentatet mot Lars Vilks.
- Jag hade blivit förvånad om jag fått höra att de ens varit i slagsmål. Att sedan höra att de misstänks för något sådant här är ofattbart, säger han.
Båda killarna nekar till brott.
Mensur Alija, 19, och Mentor Alija, 21, är häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till mordbrand.
Trots bevisningen, bland annat en kvarglömd jacka, nekar bröderna till brott.
På senare tid uppges de ha fått en radikal trosuppfattning.
Mensur Alija ska öppet ha deklarerat sin avsky mot Lars Vilks och i Mentors dator har polisen hittat en mängd nyhetssidor om konstnären.

Idrott och dataspel

Men av vännerna beskrivs bröderna som vanliga killar, intresserade av idrott och datorspel.
- Båda är jättesnälla och trevliga killar, säger Alaudin Cecunjanin som lärde känna Mensur och Mentor Alija när de gick på högstadiet.
- Jag har aldrig hört att de uttalade några extrema åsikter eller så. Jag kan inte se någon förklaring till varför de skulle ha gjort något sådant här. Jag hoppas verkligen att de inte är skyldiga, säger han.

Kom på senare år

Medlemmar i Landskronas islamiska församling som Kvällsposten pratat med bekräftar att brödernas religiösa engagemang har kommit under senare år.
- Jag har träffat dem i församlingen. De började besöka den för något år sedan, säger en församlingsmedlem, som vill vara anonym.
Mensur Alija ska under senaste åren ha sympatiserat med en strängt ortodox gren av islam och även gått med i en internetgrupp vars anhängare har en mycket hatisk inställning till staten Israel.

Inte extrema

Föräldrarna är troende muslimer men varken grannar eller skolkamrater har uppfattat dem som extrema.
- Tvärtom, de var väldigt trevliga och vänliga, säger en tidigare granne i Landskrona.
Familjen kom till Sverige i oktober 2001 från dåvarande Jugoslavien.
Två månader senare flyttade de till centrala Landskrona.
Mentor Alija var då tolv år och Mensur Alija elva år gammal.
Några år senare förändras bilden.
Mentor Alija och en kompis misstänks för försök till inbrott i bil.
När sen pappan flyttar rämnar tillvaron. Familjen flyttar till Markaryd.

Ville inte flytta

Gunilla Svartengren, biblioteksassistent på Frans Möllergymnaiset i Kävlinge beskriver Mensur Alija som en snäll och trevlig kille.
- Jag minns att han inte ville flytta eftersom han trivdes så bra här. Och efter en kort tid kom han också tillbaka hit.
- Det är nog ingen här som kunnat ana att han skulle kunna göra något kriminellt, säger hon.
2008 flyttade mamman och Mensur tillbaka till Landskrona. Kort efteråt flyttade även Mentor Alija tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag