Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna om Madsen: Blir lätt arg – men är inte våldsam

Thomas Djursing har skrivit en bok om "Raket-Madsen". Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
"Jag ser honom inte som en våldsam människa", säger Thomas Djursing. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Thomas Djursings bok om Peter Madsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han är känd som "Den galne professorn".

Omtyckt och avskydd.

En temperamentsfull man som sänkte sin första ubåt självmant.

De få som kommit dråpmisstänkte Peter Madsen nära har svårt att förstå vad som hänt.

– Jag ser honom inte som en våldsam människa. Men jag kan förstå att polisen håller kvar honom, säger Thomas Djursing som skrivit boken ”Raket-Madsen” – om uppfinnaren.

Först räddad, därefter häktad, misstänkt för dråp.

Allt inom loppet av bara några timmar.

Bilderna på den kamouflageklädde uppfinnaren Peter Madsen, 46 år, i hamnen i Dragør har spridits över världen. Historien om ubåten och den försvunna svenska journalisten Kim Wall förbryllar även de som känner Peter Madsen.

– När de först letade efter ubåten trodde jag att det handlade om en oskyldig historia. Nu vet jag inte vad jag ska tro, säger redaktören på tidningen Ingeniøren Thomas Djursing som skrivit över hundra artiklar och en bok om Peter Madsen. 

– Det här är typiskt Peter. Att han vänder upp och ner på världen. Men den här gången verkar något ha gått väldigt fel, säger fotografen Bo Tornvig.

 

LÄS MER: Dansk uppfinnare och svensk journalist försvunna i ubåt

 

Här bärgas ubåten ur havet. Foto: PEO MÖLLER

Turbulent familj

Peter Madsen föddes i en turbulent och fattig familj. När han var liten separerade föräldrarna och mamman flyttade ut med hans tre äldre bröder.

Själv bodde han kvar med sin pappa som var 80 år gammal.

Pappan var väldigt intresserad av farkoster, krigsflyg och historiska händelser som Titanic-katastrofen. Det påverkade Peter Madsen som barn.

Enligt vad han själv berättat, i boken ”Raket-Madsen”, var han en nörd med få vänner under skolåren.

När han blev äldre hade han varken bakgrund, pengar, kontakter eller utbildning för att kunna tillverka raketer och ubåtar.

– Men han är utan tvekan en väldigt intelligent person. Annars hade han inte kunnat bygga sin egen ubåt, säger Bo Tornvig.

 

LÄS MER: Svenska journalisten Kim Wall, 30, efterlyses

 

Väldigt ambitiösa projekt

Bekanta beskriver Peter Madsen som helt uppslukad av sina väldigt ambitiösa och ofta till synes omöjliga projekt.

– Han har många dödsfiender från sina projekt, men han har också arbetat med många som är tacksamma för de fantastiska upplevelser de har med honom, säger Thomas Djursing.

Peter Madsen hade tidigt ett särskilt driv. Han ville inte bara se uppfinningar och farkoster som en hobby. När han gick med i olika raketklubbar, där medlemmarna var välutbildade ingenjörer, hade han så dåligt tålamod att han uteslöts redan under tonåren.

– De senaste åren har han drivits av ett slags hämndbegär. Att visa de som han tidigare samarbetat med, men som han blivit ovän med, att han minsann kan vinna över dem, säger Thomas Djursing.

Danske uppfinnaren Peter Madsen. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om ubåten Nautilus – tillverkad av Peter Madsen

 

Många kan uppleva Peter Madsen som auktoritär och att han lever efter en militär logik. En man som lever i en värld där projekt behöver kaptener och generaler och där demokratiska processer är överskattade.

– Han har blivit riktigt förbannad på mig. Jag har sett honom i många konflikter med folk. Men jag blev aldrig bekymrad att han skulle gå över gränsen. Han är också en omsorgsfull person som varit noggrann med säkerheten för de han samarbetat med, säger Thomas Djursing.

I uppfinnarens värld har vardagslivet fått anpassa sig efter drömmarna. Han är gift, har inga barn och har länge haft sina ubåtar som bostad.

Peter Madsen lever ett liv där så lite pengar som möjligt går till sådant som inte har med projekten att göra.

– Han är en galen människa. Jag menar, att göra rymdraketer och åka runt i egenbyggda ubåtar är inte normalt beteende. Men jag kan inte se honom som en mördare. Jag har aldrig sett honom lägga sin hand på någon. Men hela den här historien stinker verkligen, säger Bo Tornvig.

Polisen har gjort husrannsakningar och kommit ut med två datorer från Peter Madsens ateljé i Köpenhamn. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten i Öresund

 

"Varm och underhållande person"

Vänner och bekanta beskriver Peter Madsen som en väldigt underhållande, karismatisk och inspirerande person som kan vara snäll och varm.

Han har visserligen få nära vänner och umgås bara med människor som är intresserade av hans projekt.

– Han kan också skrika och lätt bli förbannad, men han är inte våldsam, snarare en anti-våldsperson, säger Bo Tornvig.

Thomas Djursing beskriver Peter Madsen som något av en konstnär. Han har länge samarbetat med ett konstnärskollektiv i Köpenhamn och dramatiserar ofta sina projekt.

– Konstnärer försöker kommunicera med omvärlden genom att skapa. Peter är konstnär men förstår det inte. Han är mer originell än andra konstnärer, säger Djursing.

– När han skickar raketer från Bornholm trycker han inte bara på en knapp. Han åker upp på en plattform, har på sig speciella kläder med guldmanschetter och räknar ner skjutningen på amerikansk engelska.

 

LÄS MER: Sista spåren efter försvunna Kim Wall, 30

 

Den försvunna svenska journalisten, Kim Wall, 30. Foto: TOM WALL

Vännerna: Hamnar ofta i konflikter

När vi träffar Peter Madsens bekanta i Köpenhamn hör vi nyheten om att uppfinnaren ska sitta häktad i ytterligare 24 dagar.

Det har de förståelse för. Inte för något i hans bakgrund men av oro för vad som kan ha hänt försvunna svenska journalisten Kim Wall.

Även om uppfinnaren är misstänkt, inte dömd, försöker de vi möter lägga olika pusselbitar.

– Sin första ubåt sänkte han själv. Han la blommor på den, öppnade lugnt några ventiler, steg ur och såg den sjunka, säger Thomas Djursing.

– Han dricker inte, han knarkar inte, han har aldrig lidit av depression vad jag vet. Han inspirerar många för att han lyckas med det till synes omöjliga. Största problemet är att han så ofta hamnar i konflikter och har svårt att lägga dem bakom sig.

Kvällspostens Federico Moreno och Christian Örnberg i Köpenhamn. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

LÄS MER: Peter Madsens mystiska sms – innan ubåten försvann