Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännens sista kväll med mördade Emilie Meng, 17

Vännen Nicole berättar om sista kvällen med Emilie Meng
Emilie Meng försvann 2016. Foto: PRIVAT
Här hittades Emilie Mengs kropp. Foto: IDA GULDB K ARENTSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Hon var en av de sista som såg Emilie Meng i livet, då de tillsammans tillbringade en kväll på stan bara timmar innan försvinnandet.

Nicole Gundtoft, nu 20, berättar i tv-programmet ”Forbrydelser der rystede Danmark” på danska Kanal 5 om väninnans sista kväll. 

–Jag tänkte att ingenting kommer att hända, det händer nästan aldrig någonting här, säger hon. 

Fallet Emilie Meng skakade Danmark när hon försvann spårlöst efter en kväll på stan i juli 2016. På julafton samma år hittades hon död i ett våtmarksområde. Emilie var då 17 år. 

Det har nu gått tre år, men fallet förblir olöst. 

Sista gången hon sågs i livet var när hon sa hejdå till sina vänner efter en kväll på stan, vid tågstationen i Korsør en tidig morgon i juli 2016. Vännerna skulle åka taxi hem, men Emilie hade bestämt sig för att gå de dryga tre kilometerna hem. 

I tv-programmet ”Forbrydelser der rystede Danmark” (vilket kan översättas till ”Brotten som skakade Danmark”) berättar Emilies väninna Nicole Gundtoft för första gången om den sista lördagskvällen. 

Nicole Gundtoft och Emilie Meng. Foto: Discovery Networks
Emilie Meng försvann spårlöst den 10 juli 2016. Foto: SKÄRMDUMP / SKÄRMDUMP

”Hon var verkligen ledsen” 

Vännerna hade haft en bra kväll på ett kafé i stan, berättar Nicole Gundtoft i dokumentären. Men under kvällen skedde något som förändrade Emilies humör drastiskt, när hon fick en meddelande från en kille som hon träffade. 

– Hon hade fått ett meddelande från killen som hon hade något med, om att han inte ville något längre. Han var inte hennes pojkvän, utan en flört, berättar Nicole i programmet, enligt danska Se og Hør

Vännerna tog tåget hem mot Korsør, och Nicole föreslog att de skulle ta en taxi hem från tågstationen. Det ville alla vännerna utom Emilie. 

– Hon var verkligen ledsen och ville gå hem. Jag frågade henne ett par gånger till, men hon sa rakt nej. Så jag kände att jag inte kunde göra något mer. 

”Jag önskar att jag gjort mer” 

Nu ångrar Nicole att hon inte övertalade sin vän att följa med. 

– Jag önskar att jag hade gjort mer för att få henne att åka med i taxin, för då hade allt kunnat vara annorlunda nu. Så det ångrar jag jättemycket, säger hon. 

Klockan var runt fyra på morgonen när Nicole såg Emilie för sista gången, när taxin körde förbi henne på väg hem. 

– Vi åkte förbi henne, och det sista vi ser är att hon går på vägen. Jag tänkte att ingenting kommer att hända, det här är Korsør, det händer nästan aldrig någonting här. 

Emilie kom aldrig hem den kvällen. 

Nästan ett halvår senare, på julaftonseftermiddagen 2016 hittades en kropp i vattnet i ett våtmarksområde väster om Köpenhamn, och på juldagen bekräftade danska polisen att det rörde sig om Emilie Meng, och att hon blivit utsatt för ett brott. 

Emilie Meng. Foto: INTERPOOL / INTERPOOL

Det intensiva sökarbetet – utan resultat 

I två och ett halvt års tid har polisen i Danmark sökt intensivt efter Emilie Mengs mördare – men utan resultat. 

– Om Emilies mördare aldrig hittas kommer det att krossa mitt hjärta. För Emilie förtjänar rättvisa, säger Nicole Gundtoft.

I jakten på Emilie Mengs mördare har polisen följt flera spår, bland annat har en vit Hyundai i30 varit högintressant efter att den fångats på en övervakningsfilm från Korsør station. 

Ett kvinnligt vittne ska även ha sett en ljus eller mellanstor bil i närheten. Enligt vittnet stod en man intill bilen och ”hanterade något tungt”. 

Det är oklart om Hyundai-föraren och mannen vittnet sett är samma person, och polisen har inte kunnat höra någon av dem. 

Ett annat vittne ska ha sett en svart sopsäck med kläder ligga vid vägkanten, bland annat en brunfläckig behå. 

För lite mer än en vecka sedan rapporterades om att danska polisen haft ett allvarligt fel på ett IT-program som hanterar data från telemaster och att det kan ha gjort att potentiella gärningsmän kan ha hamnat under radarn.

– Familjen känner att det är en osäker situation, de har genom hela förloppet varit mycket kritiska över polisens utredning och nu kommer det här ovanpå det. Det är de inte glada över, sa Mai-Brit Storm Thygesen, advokat till Emilie Mengs familj.

Programmet om Emilie Meng ingår i serien ”Forbrydelser der rystede Danmark” och finns att de på danska dplay.dk.

Mordet på Emilie Meng är ett av de mest uppmärksammade morden i Danmark