Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännen Rokos vädjan till Alzuriey: ”Överlämna dig”

Imad Azuriey rymde från sin permission den 1 augusti och har varit på fri fot sedan dess.
Nu vädjar barndomsvännen Roko Kursar till Alzuriey: ”Det enda rätta är att överlämna sig själv”. Foto: RAFEET ABDALLAH

Imad Alzuriey, dömd till 13 års fängelse för mord, är på fri fot sedan den 1 augusti – då han rymde från sin permission.

Nu vädjar barndomsvännen Roko Kursar till Alzuriey att han bör överlämna sig själv till polisen. 

– Jag hoppas att han förstår att det enda rätta att göra är att överlämna sig själv till polisen, så han får sona brottet som han har begått, säger Roko Kursar.

Morddömde Imad Alzuriey, 32, avvek från sin permission i Kalmar stadspark den 1 augusti. Det hela möjliggjordes när Alzuriey gick i väg för att röka, utan sin övervakare. Han tog då chansen – och rymde. Sedan dess har han varit på fri fot. 

Imad Alzuriey dömdes till 13 års fängelse efter att ha mördat en man på Norra Grängesbergsgatan i Malmö 2011, med en 22 centimeter lång butterflykniv. Sökandet efter den förrymde brottslingen fortgår.

Roko Kursar, 32, var vän med Alzuriey under delar av tonåren. Nu vädjar Roko till sin barndomsvän och ber honom att överlämna sig själv till polisen.

– Jag vet inte hur mycket jag kan påverka honom i dag, men när jag läste att han hade rymt kände jag att det var min moraliska och samhälleliga skyldighet att vädja till honom att så fort som möjligt överlämna sig, säger Roko Kursar.

Roko Kursar hoppas att Imad Alzuriey ska nås av hans uppmaning. Foto: PRESSFOTO H. SVENSSON

 

LÄS MER: Så försökte Imad Alzuriey styra vittnen – från häktet

 

”Hoppas att han läser detta”

Rokos förhoppning är att Imad Alzuriey ska nås av uppmaningen.

– Jag hoppas att han läser detta och att jag på något sätt kan påverka honom i rätt riktning. Att han förstår att det enda rätta att göra är att överlämna sig själv till polisen, så han får sona brottet som han har begått, säger han.

Hur Alzuriey var under tiden som de två var vänner vill Roko Kursar inte gå in på i detalj.

– Av respekt till offrets familj vill jag inte gå in på vad han var för människa, men eftersom jag var kompis med honom tyckte jag om honom på den tiden, så klart.

Att Imad Alzuriey lyckades fly från kriminalvårdaren anser Roko är upprörande. Han menar att något sådant inte borde kunna hända under permission.

– Jag tycker att det är en skandal att man kan rymma från permission när man är dömd för ett så allvarligt brott. Det stärker inte förtroendet för vårt rättssamhälle och det är allvarligt, det ska inte kunna ske. Jag kan bara hoppas att detta var ett undantag och att det finns ordentliga rutiner.

Imad Alzuriey är dömd till fängelse i 13 år, för ett mord i Malmö. Foto: Polisen

 

LÄS MER: Gick i väg för att röka och kom inte tillbaka

 

Ser det som ett misslyckande

Även Alzurieys pappa har tidigare kritiserat Kriminalvården i en intervju.

– Det finns säkert bristande omständigheter som har kunnat låta det här ske. Han har rymt från ett fängelse och det går inte att försvara. Men man borde söka anledningen till varför det kan ske, sade hans pappa.

Kriminalvården menar att det enskilda fallet ses som ett misslyckande – men att det inte är representativt för resterande permissioner.

– Jag förstår självklart frustrationen och besvikelsen och vi delar den i Kriminalvården, vi ser självklart det här som ett misslyckande mot bakgrund att en person har avvikit. Samtidigt har permissionen ett syfte i grunden och jag vill påstå att det syftet är gott i grunden med tanke på att vi genomför över 16 000 permissioner per år och det är väldigt få fall som blir så här allvarliga som det här fallet, har Albert Gegaj,  ställföreträdande kriminalvårdschefen i Kalmar, sagt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!