Före detta örlogskapten Steen Lorck, tror inte att åklagaren lyckas få Peter Madsen fälld för mord. Foto: Caroline LarssonFöre detta örlogskapten Steen Lorck, tror inte att åklagaren lyckas få Peter Madsen fälld för mord. Foto: Caroline Larsson
Före detta örlogskapten Steen Lorck, tror inte att åklagaren lyckas få Peter Madsen fälld för mord. Foto: Caroline Larsson
Efter att ha bärgats ur havet fördes Madsens ubåt till en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn för tekniska undersökningar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEfter att ha bärgats ur havet fördes Madsens ubåt till en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn för tekniska undersökningar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att ha bärgats ur havet fördes Madsens ubåt till en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn för tekniska undersökningar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Vännen om Peter Madsen: ”Blir svårt att bevisa mord”

Publicerad

Peter Madsen har haft flera olika berättelser om Kim Walls död.

I rätten säger han att hon dog av koloxidförgiftning – en förklaring som får stöd av Madsens vän, en tidigare örlogskapten.

– Inte omöjligt, säger vännen Steen Lorck som har lång erfarenhet av ubåten.

Åklagare Jakob Buch-Jepsens strategi i rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen har varit kristallklar. Genom beslag av föremål, vittnesuppgifter, tekniska undersökningar och obduktionsrapporten av Kim Walls kvarlevor har han tecknat ett förlopp som, enligt honom, styrker att Peter Madsen tog med olika verktyg som normalt sett inte finns på ubåten i syfte att döda och stycka Kim Wall.

Madsen har konsekvent nekat till mord men medgett att han styckat kroppen. Hans försvar har inriktats på att Kim Wall dog till följd av att ett undertryck uppstod på ubåten och att hon kvävdes av avgaser som läckte in medan han själv stod på däck.

I panik styckade han sedan kroppen och slängde den överbord i havet, säger han.

 

LÄS MER: GW: ”Inte säker på att Madsen blir dömd” 

 

Peter Madsen ville fly från polisen

Under rättegången har flera personer kallats för att vittna om Madsen, en av dem är hans vän, tidigare örlogskaptenen Steen Lorck.

I sitt vittnesmål berättade han om hur Madsen en kväll sagt att han drömde om att genomföra det perfekta brottet och sedan jagas av polisen.

– Han gick aldrig in på vad det var för brott han drömde om, men jag trodde inte att det var något våldsamt. Snarare rån eller stöld, säger Lorck.

Han har känt Peter Madsen i nio år, de möttes via bygget av Nautilus och Lorck kom med sin erfarenhet från marinen att bli navigatör ombord och har på så vis mycket god kännedom om farkosten.

Enligt åklagaren dog Kim Wall antingen av att hon ströps eller fick halsen avskuren. Men rättsläkaren har inte kunnat fastslå exakt hur hon dog. Inte heller har Madsens förklaring om avgasförgiftning helt kunnat avfärdas av rättsläkaren.

 

LÄS MER: DNA från Kim Wall under Peter Madsens naglar 

 

”Svårt bevisa mord”

Steen Lorck tror inte att hans vän är en mördare. 

– Han är en intelligent person med stor empati för andra. Han har till exempel ett par kattungar som han behandlar som sina barn, säger Lorck, som inte heller tror att Madsen fälls för mord.

– Jag tror att det blir svårt för åklagaren att bevisa att han mördade Kim, hon kan ha dött på det sätt han säger, genom avgasförgiftning.

Rättegången mot Peter Madsen återupptas den 23 april i Köpenhamn. Två dagar senare väntas domen falla.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag