Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännen om Peter Madsen: ”Blir svårt att bevisa mord”

Före detta örlogskapten Steen Lorck, tror inte att åklagaren lyckas få Peter Madsen fälld för mord. Foto: Caroline Larsson
Efter att ha bärgats ur havet fördes Madsens ubåt till en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn för tekniska undersökningar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Peter Madsen har haft flera olika berättelser om Kim Walls död.

I rätten säger han att hon dog av koloxidförgiftning – en förklaring som får stöd av Madsens vän, en tidigare örlogskapten.

– Inte omöjligt, säger vännen Steen Lorck som har lång erfarenhet av ubåten.

Åklagare Jakob Buch-Jepsens strategi i rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen har varit kristallklar. Genom beslag av föremål, vittnesuppgifter, tekniska undersökningar och obduktionsrapporten av Kim Walls kvarlevor har han tecknat ett förlopp som, enligt honom, styrker att Peter Madsen tog med olika verktyg som normalt sett inte finns på ubåten i syfte att döda och stycka Kim Wall.

Madsen har konsekvent nekat till mord men medgett att han styckat kroppen. Hans försvar har inriktats på att Kim Wall dog till följd av att ett undertryck uppstod på ubåten och att hon kvävdes av avgaser som läckte in medan han själv stod på däck.

I panik styckade han sedan kroppen och slängde den överbord i havet, säger han.

 

LÄS MER: GW: ”Inte säker på att Madsen blir dömd” 

 

Peter Madsen ville fly från polisen

Under rättegången har flera personer kallats för att vittna om Madsen, en av dem är hans vän, tidigare örlogskaptenen Steen Lorck.

I sitt vittnesmål berättade han om hur Madsen en kväll sagt att han drömde om att genomföra det perfekta brottet och sedan jagas av polisen.

– Han gick aldrig in på vad det var för brott han drömde om, men jag trodde inte att det var något våldsamt. Snarare rån eller stöld, säger Lorck.

Han har känt Peter Madsen i nio år, de möttes via bygget av Nautilus och Lorck kom med sin erfarenhet från marinen att bli navigatör ombord och har på så vis mycket god kännedom om farkosten.

Enligt åklagaren dog Kim Wall antingen av att hon ströps eller fick halsen avskuren. Men rättsläkaren har inte kunnat fastslå exakt hur hon dog. Inte heller har Madsens förklaring om avgasförgiftning helt kunnat avfärdas av rättsläkaren.

 

LÄS MER: DNA från Kim Wall under Peter Madsens naglar 

 

”Svårt bevisa mord”

Steen Lorck tror inte att hans vän är en mördare. 

– Han är en intelligent person med stor empati för andra. Han har till exempel ett par kattungar som han behandlar som sina barn, säger Lorck, som inte heller tror att Madsen fälls för mord.

– Jag tror att det blir svårt för åklagaren att bevisa att han mördade Kim, hon kan ha dött på det sätt han säger, genom avgasförgiftning.

Rättegången mot Peter Madsen återupptas den 23 april i Köpenhamn. Två dagar senare väntas domen falla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!