Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vanliga batterierna är väldigt lättantändliga

Boeing 787 Dreamliner fick flygförbud efter problem med sina litiumbatterier. Foto: Koji Sasahara

Mobiltelefoner, datorer och leksaker. Sedan några år tillbaka innehåller nästan alla dina teknikprylar litiumbatterier.

Fördelen är att de är väldigt energirika – men har också visat sig vara lättantändliga.

– Man bör ha respekt för egenskaperna de här batterierna har, säger Jan Berggren vid Brandskyddsföreningen.

Mobiltelefonen i din ficka, datorn på skrivbordet, e-cigarretten men också skruvdragaren i garaget. Sedan en tid tillbaka innehåller nästan all din teknik som kan laddas litiumjonbatterier.

Fördelarna är dels att batterierna är väldigt lätta och har lång livslängd, dels att de innehåller väldigt mycket energi.

Men i samband med att batterierna har blivit allt vanligare har problemen också blivit allt tydligare. När batterierna värms upp kan effekten plötsligt börja skena.

– Problemet man har sett är att de här batterierna får en eskalerande temperaturförhöjning så att de självantänder, säger Jan Berggren, verksamhetschef på elektriska nämnden vid Brandskyddsföreningen.

Fem dog i brand

Michael Steen, besiktningsingenjör och brandutredare, och som intresserat sig lite extra för bränder som orsakats av litiumjonbatterier, säger att det ofta är i samband med laddningen som batterierna börjar brinna.

– Googlar man på det kommer man få tusentals träffar på företag som återkallat produkter för att de har fel i laddarna som överladdar batterierna.

År 2009 omkom fyra barn och deras mamma i en villabrand i Staffanstorp efter att en dator – med litiumbatterier - börjat brinna under natten.

– Där hade ett av barnen en dator i en soffa, säger Michael Steen.

Ett annat känt fall där självantändande litiumbatterier utgjort en fara är i samband med lanseringen av Boeing 787 Dreamliner. Under en tid belades planet med flygförbud på grund av brandrisken.

– De seriösa tillverkarna är ju väldigt noga med hur de utför det här, men sedan kommer alla kopior där du kan skaffa laddare och batterier som är mycket billigare men då tar du också en stor risk, säger Michael Steen.

Ladda inte i sängen

I dagsläget finns litiumbatterier i nästan alla typer av produkter som har uppladdningsbara batterier.

– Det man har lärt sig är att man ska sörja för god ventilation. Därför ska man inte lägga datorer eller mobiltelefoner i sängen när man laddar dem för då uppstår en risk, säger Jan Berggren.

Laddning bör i stället ske på en ren, plan och obrännbar yta.

– Helst ska man också ha uppsikt så man bör inte ladda dem när man sover eller åker hemifrån precis som med tvättmaskin och diskmaskin. Utan att skrämmas för mycket tycker jag man ska ha respekt för batteriets egenskaper, säger Jan Berggren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!