Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel vaknade döv efter dusch med öronproppar

Daniel har haft två hjärntumörer och har en hörselnedsättning på vänster öra. Nu är han rädd för att vara premenent döv av en öronpropp som fastnade.
Foto: Privat
Det var öronproppar tillverkade av företaget SwedSafe som Daniel använde. De tror att han använt dem fel.
Foto: Kronans apotek

Daniel, 38, använde en öronpropp av silikon när han duschade. 

När han skulle ta ut den hade den smulat sönder och det krävdes ett långt och smärtsamt läkaringrepp för att få ut bitarna. 

Dagen efter var hörseln helt borta. 

– Jag är jätterädd att det är permanent. Jag berättar detta eftersom jag vill varna för produkten, säger Daniel.

Daniel, 38, bor i Malmö och har en lång sjukdomshistoria bakom sig. Efter två hjärntumörer har han en hörselnedsättning på vänster öra och tinnitus. Därför brukar han alltid använda silikonproppar när han duschar. Han har använt formbara silikonproppar i mer än ett år.

– De har alltid funkat jättebra för mig och jag har kört dem länge utan några problem. Jag förvarar dem alltid i plasten som det ska vara, säger Daniel som har valt att bara använda sitt förnamn i artikeln.

Senast köpte Daniel silikonöronproppar på Kronans droghandel, tillverkade av företaget SwedSafe. Daniel har tidigare varit nöjd med öronpropparna men på onsdagen hände något som utvecklades till en mardröm.

Han duschade med öronproppen i vänsterörat, skulle ta ut den och upptäckte att den smulade sig.

– Jag märkte att jag inte fick ut hela utan den smulade sig och när jag försökte ännu mer så fick tag i mer än en smula i taget. Till slut insåg jag att jag tryckte in den mer av mina försök. Då insåg jag att jag inte skulle klara det själv och kontaktade vården, säger Daniel.

Bit stor som en ärta

Han fick en akut tid hos sin lokala vårdcentral och enligt Daniel uppgav läkaren att hon aldrig sett något liknande.

– De försökte få ut den med olika redskap men den smulade sig hela tiden och hon fick bara ut bitar. Det gjorde extremt ont. De var tvungna att gräva och rota jättemycket med saxar och tångar i det lilla utrymmet. Det kändes som att de klippte av grejar hela tiden men ändå inte fick ut något. Jag svimmade nästan och fick ligga kvar, säger Daniel.

Bilden visar blodiga bitar av öronproppen som läkaren tog ut. Den största är lika stor som en ärta och orsakade en öroninflammation.
Foto: Privat

Plötsligt upptäcker läkaren att det sitter en ännu större bit långt in i örat. Efter mycket kämpande fick hon till slut ut den. Det var stor som en ärta och satt långt in i hörselgången.

– Hon blev förbryllad över att jag inte hade känt av den där inne men jag har ju redan problem så jag känner ingen skillnad på vad som är vad, säger Daniel.

Rädd för permanent skada

Bakom den ärtstora biten, som Daniel tror kan ha samlats under lång tid, hade en kraftig öroninflammation bildats och han får äta penicillin. Han är sedan innan väldigt sjuk. År 2012 upptäckte läkarna att han hade två hjärntumörer och år 2013 opererades han. I samband med operationen fick han hjärnhinneinflammation och rester av tumören finns kvar.

 – Jag är jätterädd för att bakterierna ska spridas och att jag ska få en hjärnhinneinflammation igen. Dessutom var all hörsel på vänsterörat borta när jag vaknade, säger Daniel.

Enligt Daniel har han försökt få kontakt med någon ansvarig på Kronan men av kundtjänst bara blivit hänvisad tillbaka till butiken han köpte propparna i. De i sin tur erbjöd bara att han kunde komma in med förpackningen och få reklamationspengar.

– Men det är ju inte det det handlar om. Jag vill ju att de ska kontrollera om det är något fel på produkten, säger Daniel.

Vaknade döv

Dagen efter händelsen säger Daniel att han vaknade helt döv på vänsterörat och behöver uppsöka vård för att kontrollera om hans hörsel skadats permanent av ingreppet. Han är orolig för vad som kommer hända.

– Jag är jätterädd att det är permanent. Jag berättar detta eftersom jag vill varna för produkten. Om det kommer små bitar då och då från silikonplast och fastnar i folks öron så är det ju farligt. Just med att jag redan är så allvarligt sjuk som jag är, att få detta ytterligare och kanske en ny hjärninflammation. Det är min rädsla och för att bli permanent helt döv på örat. 

Andreas Rosenlund, informationsdirektör för Kronans droghandel, känner inte igen att något liknande har hänt tidigare. 

– Så jag kan inte kommentera det så mycket men det låter inte bra.

"Har inte använts som de ska"

Att Daniel inte lyckades få någon respons från Kronans droghandel kan Andreas inte heller svara på.

– Det beror på hur man dömer ärendet. Jag vet inte hur diskussionen har skett i vår kundkontakt, säger Andreas Rosenlund.

På SwedSafe känner man till problemet med silikonproppar som smular sig och uppger att Daniels fall med största sannolikhet beror på att han använt dem fel. Enligt SwedSafe är man så tydlig man kan vara för att förhindra det.

– Det händer om propparna inte används som det ska. Alla som följer bruksanvisningen klarar sig. Silikon är lite som en massa, påminner om häftmassa, den ska rullas ihop till en boll och tryck mot ytterörat. När den slutar bli klibbig fäster den inte ihop till en boll, säger Göran Berg, VD på SwedSafe som tillverkar öronpropparna.

"Folk använder dem för länge"

Öronpropparna säljs världen över och Göran Berg menar att företaget blir kontaktade om liknande fall en till två gånger per år. Han säger att de då ersätter konsumentens läkarvård. Hur länge man kan använda öronpropparna innan de är för gamla varierar säger han.

– Det är helt beroende på hur mycket partiklar det samlas på ytan. Om det hamnar mycket fibrer från kläder och partiklar från huden kanske man bara kan använda dem tre till fyra gånger. Om det inte gör det kanske man kan använda dem tio gånger, det kan jag inte säga. Det vanligaste felet är att man använder dem för länge, säger Göran Berg.

Instruktionerna som bifogas med öronpropparna.
Foto: SwedSafe

Riskerar att delas

– Vi kan inte annat än att beklaga att det blivit som det blivit. Det är olyckligt när det händer men jag tycker inte vi kan vara tydligare med att man inte ska använda dem när de inte är klibbiga. I vissa fall är det att man inte följt anvisningen att rulla dem till en boll utan gjort dem till en cylinder för att ta in dem i örat och att de på så vis hamnar längre in än de ska, säger Göran Berg.

Huruvida propparna kan reagera med något speciellt schampo eller annan produkt som används i duschen kan han inte svara på.

– Men tänk dig själv om man får tvålrester på häftmassa. Om man inte sköljer propparna rena från tvål efter så funkar det inte att rulla dem till en boll. Då riskerar man att de delas, säger Göran Berg.


LÄS MER: Läkare varnar: Örontops – så farligt är det

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!