Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vandring i gemenskap ett lufthål i pandemin

Vandringsledarna från vänster: Kicki Skoglund, Malou Hasselhuhn och Lisbeth Jönsson.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur
Vid varje tillfälle tar de upp ett tema som alla får tycka till om.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur
En person går längst fram och leder gruppen. Personen som går sist håller ihop ledet.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur
I Pildammsparken stannar de upp för att dela med sig om tankar och känslor.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vid lunchtid på tisdagar möts de utanför S:t Johanneskyrkan i Malmö.

Trots mer än ett år av pandemi fortsätter de sin promenadverksamhet.

– Det är så otroligt viktigt att fortsätta i denna tid av ensamhet, säger promenadledaren Lisbeth Jönsson.

2011 tog S:t Johanneskyrkan initiativ till att starta upp ”pilgrimsvandringar” med start utanför kyrkan terminsvis. I dagsläget är det tre kvinnor som leder detta frivilligt.

Det brukar vara omkring fjorton till ett tjugotal personer som möts upp utanför kyrkan vid lunchtid för att ta en promenad tillsammans med vissa samtalsinslag.

– I en period där nästan allt i kyrkan och alla andra verksamheter i samhället stannat upp är det viktigt att ha en hållpunkt i tillvaron.  Det behövs en trygg plats att komma till oavsett vad som händer, säger Lisbeth Jönsson.

Majoriteten av deltagarna är kvinnor i pensionsåldern eller personer som är dagslediga. Trots att coronapandemin har pågått i över ett år räds de inte att fortsätta delta.

– Det känns fantastiskt att tillsammans få vara närvarande i nuet och jag känner en värme av att träffa andra, säger Eva Wimar.

Eva, 62, fick först höra om pilgrimsvandringarna via kontakter och det är ett viktigt inslag i hennes tillvaro.

Eva Wimar tycker att vandringarna ger en ”inre glöd”.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur
”Det är viktigt att fortsätta vår verksamhet trots pandemin”, menar vandringsledarna.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Stöd från varandra

Under promenaden stannar gruppen upp vid olika hållpunkter där de får möjlighet att dela med sig om tankar och känslor som ligger dem nära om hjärtat. Många brukar prata om känslan av oro och ensamhet under pandemin.

– Därför är det viktigt att vi fortsätter. Det är en tid med mycket oro och stress. Frågan om hur nära vi kan vara varandra och restriktionerna dyker upp, säger promenadledaren Malou Hasselhuhn.

Malou, 66, har varit engagerad i kyrkans promenader sedan starten. Hon berättar att varje tillfälle har olika teman - i tisdags var temat ”långsamhet”.

”Väntan, eftertänksamhet, och tålamod. Långsamheten leder sakta mot andligheten i våra liv”, skriver Owe Wikström som förklaring av ena temat i ”pilgrimskransen”.

”Svårt att vara långsam”

Vid promenadens inledning läser Malou högt om en snigel och liknar den vid just långsamheten - att den rör sig sakta men målmedvetet.

Svårigheten att hålla mentalt lugn och medvetenhet är något som många tampas med nu - inte minst de som deltar i promenaderna.

– I en tid där det varit pandemistress hela tiden är det svårt att våga vara ”långsam”, säger en deltagare.

Promenaderna brukar göras på led runt Pildammsparken under tystnad. Det är vid de olika hållplatserna som de passar på att tala ut om känslor.

Vissa av de som deltar är involverade i kyrkan men flera följer med för att ha en anledning att komma ut och träffa andra människor.

– Det känns jättebra att komma ut. Vi håller avstånd och jag kan umgås trots att jag inte fått vaccin än, säger Cecilia Holmqvist, 62.

Cecilia Holmqvist tycker att de kan hålla ett säkert avstånd till varandra under vandringarna.
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Pilgrimsvandring och pilgrimskransen

Vandringslängden kan variera och göras i grupp eller ensam.

”De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, uppmuntrar till meditation och planerar dagsetapperna”.

I grupp handlar vandringarna om att se andliga grundläggande behov som delas med varandra - oavsett person och religion.


Pilgrimskransen är ett armband där de olika pärlorna symboliserar sju olika teman: ”frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande”.

TV: Svenska kyrkan jobbar för att vara tillgänglig trots pandemin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!