Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen i Danmark – nu öppnar nästan allt

CNN:s reporter Fred Pleitgen rapporterar direkt från Köpenhamn, ett land som precis har börjat lätta på restriktionerna.
Statsminister Mette Frederiksen har fått klartecken från Smittskyddsinstitutet om att tidigarelägga återöppningen av landet.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

Nu går det undan med återöppningen av Danmark. 

En ny rapport från SSI, det danska smittskyddsinstitutet, ger regeringen okej att redan den 1 juni öppna nöjesparker, teatrar, biografer och flera andra verksamheter. 

Gränsen till Sverige? 

Den får vara stängd ett tag till. 

Spridningen av coronaviruset har saktat ner rejält i Danmark. Därför har den danska regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spetsen, sakta men säkert öppnat upp landet.

Nu kan återöppningen ta ytterligare fart. Enligt en ny rapport från SSI som lämnats över till regeringen kan nästa fas att öppna upp landet tidigareläggas. Det uppger BT.  

Det innebär att till exempel djurparker, teatrar och biografer kan öppna. Det gäller också djurparker, museer och konsthallar. Dessutom föreslås att förbudet att samlas max tio personer ändras till 30 eller 50 personer. 

Under onsdagen ska regeringen diskutera rapporten i folketinget och förhandla med de övriga partierna. Sedan kan de ge klartecken till tidigareläggandet. 

När danska krogar och kaféer i måndags öppnade igen passade statsminister Mette Frederiksen på att ”gå på lokal”.Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Ska göra det klokt”

Men hur blir det då med gränserna till Sverige?

Det är fortsatt inte aktuellt att ens diskutera saken i folketinget, enligt SSI som anser att det finns risker att smittade personer kommer in i landet och kan starta nya smittokedjor. 

”Det kan också innebära att det kommer ännu fler människor till semesterområden och detta ökar att existerande smitta kan spridas i en högre takt”, skriver SSI i rapporten. 

Statsminister Mette Frederiksen har tidigare avvisat påtryckningar om att öppna gränserna igen. 

– Vi ska göra det här på ett klokt sätt. Det är många danskar som har offrat mycket och det är förenat med stora risker att öppna upp gränserna och på kort tid bli många fler i Danmark, sa hon nyligen i tv-programmet Aftonshowet. 

SSI är i rapporten överraskade över hur mycket smittspridningen stannat av i Danmark. Framförallt med tanke på att landet så smått började att öppnas upp under mitten av april. SSI förutspådde att det i mitten av maj skulle vårdas mellan 124 och 735 danskar på landets intensivavdelningar. Den 19 maj var den siffran 25. 

– Vi vet inte om detta har sin grund i lyhördhet när det gäller fysiskt avstånd och hygienråd eller om vi eventuellt kan hitta biologiska förklaringar, att virusets smittsamhet har minskat, skriver SSI i rapporten. 

 

 

Se nya bilderna från Italien, Belgien och Hawaii

Här badar folk på en välfylld strand på Hawaii.